Když ledviny nepracují tak, jak by měly

Ledviny jsou jedním z nejdůležitějších orgánů našeho těla. Filtrují nečistoty a podílejí se na vylučování nepotřebných látek z našeho organismu. Když však nefungují, jak by měly, často o sobě dají vědět příznaky, které bychom si s onemocněním ledvin zřídkakdy spojili.

Dušnost

Potíže s dýcháním by přisuzoval ledvinám jen málokdo. Ačkoli jde o příznak, který sice není v případě ledvinových potíží příliš častý, může se v souvislosti s nimi objevit. Zadýchávání, kašel, zrychlená frekvence dechu, to vše může s ledvinovým onemocněním souviset. Nejčastěji je na vině voda, kterou tělo v důsledku nedostatečné ledvinové funkce zadržuje, což se odráží i na činnosti plic.

Únava

Zdravé ledviny produkují hormon erythropoietin, který přispívá k tvorbě červených krvinek. Je-li ledvinová funkce snížena, snižuje se i tvorba krvinek, která vede k překyselení organismu, což má za následek chronickou únavu či slabost. Jestliže vás trápí nevysvětlitelná únava, možná byste se měli zaměřit na vaše ledviny.

Pupínky

Ledviny o sobě dávají vědět i zhoršením pleti. V souvislosti s ledvinovým onemocněním se po těle mohou vyskytovat vyrážky nebo pupínky. V oblasti obličeje je nejčastěji najdeme na bradě. Pacienti také popisují svědivost a palčivost kůže, ačkoli nepozorují žádné změny jejího vzhledu.

Bolest

Ledviny mají jednu nevýhodu, že nebolí. Pokud nemáte zrovna ledvinovou koliku, dají o sobě vědět všemi možnými způsoby, jen ne bolestí. Pokud už ale bolest v oblasti beder pociťujete, měly by vaše kroky směřovat k lékaři co nejrychleji.

Potíže s močením

Potíže s vyprazdňováním, pálení a řezání při močení, krev v moči, to jsou nejčastější příznaky potíží s ledvinami. Při nedostatečném vyprazdňování dochází ke koncentraci škodlivých látek a bakterií v močovém ústrojí, kde dříve či později dojde k zánětu.

Otoky

Jak již bylo zmíněno, ledviny se podílejí na vylučování nadbytečné vody z těla ven. Pokud se tak neděje, začne se voda hromadit jinde v těle. Nejčastěji můžete pozorovat otoky nohou, rukou, ale i obličeje. Když vody tělo zadrží příliš, přidá se brnění prstů a pocit napětí pokožky.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat