Tanec omlazuje mozek

Jak udělat něco pro své zdraví a ještě podpořit kognitivní funkce, do nichž spadá paměť, učení i soustředění? To je přece snadné. Tančete! Tenhle „sport“ na lékařský předpis ocení vaše tělo, psychika i tělesné proporce.

Čas je tou nejspravedlivější veličinou, protože odměřuje všem stejně, a to bez ohledu na vzdělání, míru bohatství, zkušenosti i charakter člověka. Jaké se s přibývajícím věkem dějí změny? Stárnutím neztrácí elasticitu jenom pokožka, ale snižuje se i pružnost šedé kůry mozkové. Mění se také hladina neuropřenašečů a chemických látek, které mají na starosti komunikaci mezi různými částmi mozku, čímž narůstá pravděpodobnost kognitivních poruch. Lze se proti tomu nějak bránit? Jeden zajímavý „lék“ by se našel. Jen se při něm člověk trochu zapotí…

Medicína, jež je v rytmu

Jako každé umění má i tanec svou dlouhou tradici. Potvrzují to třeba jeskynní pravěké malby, jež znázorňují postavy, které pohybem, byť značně neohrabaným, vyjadřují své emoce. Dnes je aktivita provozovaná za doprovodu hudby vnímána jako něco, co příznivě ovlivňuje celkovou kondici i tělesné křivky. Vlastně, nejen to.

Chcete lepší paměť? Protančete se k ní

Závěry výzkumu publikované v magazínu Frontiers in Human Neuroscience sdělují, že pravidelné provozování jmenovaného „sportu“ blahodárně působí na mozkovou strukturu, zejména tedy na jednu její konkrétní část. Tou je oblast hypotalamu, jež je rozhodující pro vytváření nových vzpomínek, přičemž se dává do souvislosti také s lepším učením a emocemi. Z tohoto důvodu odborníci považují tanec za prevenci Alzheimerovy choroby, která navíc upevňuje paměť, přičemž mozek omlazuje a regeneruje. A jaký vliv má tohle všechno na náladu?

Žádný stres, jen usměvavý optimismus

Američtí experti realizující výše zmíněnou studii taktéž zastávají názor, že „křepčení do rytmu“ a s tím spojený poslech hudby snižuje úroveň stresových hormonů a navozuje pocity štěstí, radosti i vzrušení. Co vy na to, nechcete si dnes „střihnout“ pár tanečních figur? Podle všeho vám to prospěje od hlavy až k patě.






Celkem 6 komentářů

jana kratochvílová
20.03.2020

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat