Pestrá středomořská dieta

Ačkoli její název odkazuje na dietu, jedná se spíše o životní styl. Středomořská dieta je jednou z nejzdravějších výživových forem. Proč a jak změnit svůj jídelníček?

Experty je považována za nejlepší stravovací metodu světa. Na talíři proto čekejte hodně čerstvé zeleniny, saláty, ořechy, ryby a olivový olej, Vzdát byste se přitom měli červeného masa a tučných mléčných výrobků. S tímto výživovým plánem nejenže můžete zhubnout, ale dokonce zabráníte onemocněním jako je rakovina a alzheimer. A s pár užitečnými radami zvládnete přejít na zdravější způsob života velmi lehce.

Místo soli čerstvé bylinky

Sůl sice patří k nejdůležitějším minerálním látkám, ale příliš slaná strava může způsobovat vysoký krevní tlak a srdeční onemocnění. Především hotová jídla obsahují hodně soli. Ale abyste zabránili mdlé chuti vašich pokrmů, sáhněte raději při vaření po zdravějších alternativách. Lepší chuti dosáhnete s bylinkami jako je bazalka, petrželka, koriandr nebo medvědí česnek.

Miska ořechů na dosah

Když vás přepadne hlad, je nejjednodušší sáhnout po něčem, co máte po ruce – třeba po čokoládě. Připravte si proto místo sladkostí a nezdravých snacků raději porci ořechů. Nejenže vás dokážou zasytit, ale zároveň snižují svým velkým podílem vlákniny a proteinů riziko nadváhy. Kromě toho jsou ořechy vynikajícím zdrojem hořčíku.

Drůbež místo červeného masa

Jako hlavní zdroje proteinů slouží při středomořské stravě ryby a drůbež, a také maximálně tři až čtyři vejce týdně. Milovníci masa se ho nemusejí vzdávat, ale raději nahraďte vepřový steak libovým drůbežím masem. Červené maso by se na talíři nemělo objevit častěji než dvakrát týdně.

Netučné varianty mléka

Také mléko můžete pít klidně dál. Raději ale při příštím nákupu sáhněte po variantě s pouze 1 % tuku. Je zdravější a má méně kalorií. A po nějaké době si zvyknete i na jeho poněkud vodnatou chuť.

Ovoce a zelenina

Že je ovoce a zelenina zdravá, víme všichni. Přesto je pro vás těžké, splnit konzumaci pěti dávek denně? Místo toho zkuste zařadit ovoce a zeleninu jako extra porci k hlavnímu jídlu. Připravte si třeba kaši se špenátem nebo jogurt s kousky ovoce. K rybě podávejte opečenou zeleninu a večer celozrnný chléb s rajčetem a okurkou.

Dopřejte si čas

Tu nejdůležitější ingredienci ale v žádném supermarketu nenajdete. Je jedno, jestli o polední přestávce nebo večer po práci, dopřejte si dostatek času, vychutnat jídlo do posledního sousta. Tak se zbavíte bolestí žaludku a potížemi s trávením. Změňte pouhé přijímání potravy na slavnost smyslů a relaxaci. A k tomu můžete klidně přidat i skleničku dobrého červeného vína.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat