Víno zabíjí bakterie způsobující zubní plak a bolest v krku

Zachovat si zdraví ústní dutiny je důležité nejen pro krásný úsměv, ale i pro celkovou kondici. Hodně překvapivým zlepšovákem je v tomhle směru víno, které kromě toho, že čistí zuby, může ulevit i při angíně.

O prospěšnosti, nebo naopak škodlivosti alkoholu se vědci přeli celá léta. Jak zní konečný ortel? Podle nejnovějších zjištění má kupříkladu víno, je-li konzumované s mírou, pozitivní vliv na tepny, kardiovaskulární systém i paměť. Svým způsobem také prý přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, a díky vysokému podílu minerálů udržuje tělesnou i duševní aktivitu. To nezní špatně, viďte? A teď si představte, že sklenka tohoto „nápoje bohů“ klidně může být dentální pomůckou i léčivem při angíně.

Idea, s níž se vinaři rádi ztotožní

Závěry jisté studie, které zveřejnil magazín Journal of Agricultural and Food Chemistry, sdělují, že víno do jisté míry dokáže čistit zuby a ulevuje od bolestí v krku. Jak se na takový objev přišlo? Odborníci provedli unikátní test, při němž širokou škálu bakterií, včetně salmonely a E. coli, vložili do různých nápojů. Patogeny následně zůstaly po dobu 48 hodin „namočené“ v pivu, vínu, dietní sodě, obyčejné vodě, mléku i konzervované kyselejší šťávě. Cílem pokusu bylo zjistit, zda jsou škodlivé organismy v takovém prostředí vůbec schopné přežít. Finální analýza nashromážděných dat odhalila zajímavé skutečnosti.

Není pití jako pití

Vyšlo totiž najevo, že nejvíce bakterií uhynulo právě ve víně. O poznání menší patogenní ztráty zapříčinilo pivo a dietní soda. Naopak prosperující podmínky nalezly zárodky způsobující celou řadu nemocí ve vodě a mléce. Ale zpět k tématu. Myšlenkou, že alkoholické občerstvení z hroznů může posloužit jako likvidátor zákeřných mikrobů, se začali vědci zabývat ještě intenzivněji.

Bílé či červené. Které je účinnější?

Druhá fáze pokusu spočívala v důkladném prošetření antibakteriálních vlastností vína a jeho vlivu na zdraví ústní dutiny. Experti tentokrát v rámci průzkumu využili pouze bakterie způsobující zubní plak a bolest v krku. Výsledek prokázal, že zatímco oba druhy vykazují slibné dezinfekční schopnosti, to červené si při eliminaci choroboplodných zárodků vedlo o něco lépe. Budete si jím „čistit“ chrup i vy?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat