Horká koupel snižuje riziko mrtvice a infarktu

Pravidelná teplá koupel může snižovat krevní tlak a pomáhat v prevenci infarktu a mrtvice. Tvrdí to japonští kardiologové, kteří se opírají o devatenáctiletý výzkum. Podle nich totiž teplá vana každý večer snižuje krevní tlak podobně jako léky na hypertenzi. A riziko onemocnění srdce a cév pak snižuje o osmadvacet procent.

Vědci z Univerzity v Ósace sledovali třiačtyřicet tisíc osob ve věku pětačtyřicet až devětapadesát let po dobu devatenácti roků. Do analýzy rizika úmrtí na choroby oběhové soustavy byly započteny všechny známé rizikové faktory. I tak z výzkumu vyplynulo, že každodenní koupel snížila riziko infarktu a mrtvice o osmadvacet procent.

„Zjistili jsme, že pravidelná a častá koupel v horké vaně snižuje riziko vysokého krevního tlaku, což naznačuje blahodárné účinky takových koupelí na snížení rizika onemocnění oběhové soustavy,“ tvrdí profesor Hirojasu Iso, jehož studii publikoval odborný časopis Heart.

A jaké jsou další přínosy horké lázně?

Snadnější dýchání při alergické rýmě

Znáte to, alergeny útočí ze všech stran a vy máte buď ucpaný nos, nebo naopak smrkáte jako diví. Přes den se to ještě dá zvládnout, ale co si budeme povídat, v noci to není žádná hitparáda! O důvod víc, proč si večer dopřát parní lázeň. Tenhle relax vám pomůže v lepším dýchání, jelikož pára „protáhne“ nosní průchody a vám se bude daleko lépe usínat.

Zlepšení mozkových funkcí

Něco tak jednoduchého jako přidání esenciálních olejů může pořádně provětrat mozkové závity. Třeba takový bergamot zlepšuje paměť, santalové dřevo podporuje učení, skořice zase zvyšuje koncentraci. Ideální aromatický doping pro hlavu, co říkáte?

Zmínění bolestí nervového systému

Všudypřítomný stres vyvolává záněty a bolesti nervového systému, které se mohou lokalizovat v různých oblastech těla. Trápí vás záda či kolena? Namočte se do vody a váš problém se odplaví, než řeknete švec. Uvidíte, že se všemi nepříjemnými příznaky si lázeň hravě poradí! Navíc vám uvolnění zlepší náladu, což se odrazí i na kvalitě spánku.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat