Krok za krokem k požehnanému věku

Máte rádi pálivé potraviny a každý den si najdete alespoň chvilku na menší procházku v přírodě? Pak je vysoká šance, že na tomto světě pobudete opravdu dlouho. A jak s tím vším souvisí stres?

Co se vám vybaví jako první, když se řekne dlouhověkost? Konkrétní počet let, kterých byste se chtěli dožít? Nebo snad šťastný důchod bez větších zdravotních obtíží? Tak či tak, existují vědecky posvěcené způsoby, jak toho docílit. Co vám podle všeho pomůže dosáhnout skutečně požehnaného věku?

Strava v ostrém stylu

Kdo tu chce pobýt co nejdéle, ten by se pálivým chutím rozhodně neměl vyhýbat. Tak nějak jde ve stručnosti citovat závěr studie, jíž se zhostila Pekingská univerzita.

„Došli jsme k názoru, že kapsaicin, tedy jedinečná složka obsažená v pálivých potravinách, poskytuje prevenci nejen před rakovinou, ale i kardiovaskulárními chorobami a respiračními onemocněními. Tato strava rovněž příznivě ovlivňuje tělesnou váhu, metabolismus a střevní mikroflóru, což může pozitivně ovlivnit zdraví a tím i délku života,“ vysvětluje lékař a autor studie Lu Qi. Ten zároveň poukazuje na skutečnost, že konzumace silně kořeněných potravin omezuje pravděpodobnost předčasného úmrtí až o 18 %.

Chůze. A stačí opravdu málo

Chcete-li na svém narozeninovém dortu v budoucnu sfouknout hodně svíček, kromě vyšší spotřeby chilli je třeba pověsit na hřebík i klíče od auta. Jako chodec totiž můžete odchod na onen svět oddálit o celé roky. Tedy alespoň tak se na situaci dívají američtí specialisté působící na Stanfordově univerzitě, kteří na blahodárný elixír v podobě každodenní patnáctiminutové chůze nedají dopustit.

Méně stresu, více pohody

Stres si jakožto nechvalně známá vizitka současnosti vybírá krutou daň v podobě dřívější úmrtnosti. Je to proto, že se při něm uvolňuje hormon kortizol, jež má přímo zdrcující účinky na srdce, imunitní systém i metabolismus. To je také důvod, proč se v odborných kruzích tak často upozorňuje na spojení mezi permanentní psychickou zátěží a zvýšeným rizikem infarktů. Takže se ptáme, nerozčilujete se až příliš? Snažte se udržet nervozitu v přijatelných mezích dřív, než bude pozdě…






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat