Paleo či Atkinsova dieta funguje pouze rok

Kanadští vědci provedli revizi 121 různých studií zabývajících se účinky čtrnácti nejpopulárnějších diet na hubnutí a zdraví. Sledovali jejich účinky v průběhu šestadvaceti měsíců. Až na jedinou výjimku žádná nefunguje dlouhodobě. Po roce na paleo či Atkinsově dietě lidé přestanou hubnout a přestanou se také projevovat zlepšení ve zdravotním stavu srdce a hladině nezdravého cholesterolu v krvi. Onou jedinou výjimkou je dodržování celoživotního zdravého stylu s takzvanou stravou národů ze Středomoří.

Jako jediná dieta neboli jídelníček či strava trvale udržuje normální postavu, zdravé srdce a cévy, zdravou hladinu cholesterolu v krvi a je prevencí dalších onemocnění. Ostatní diety sice po nasazení většinou přinesou velmi rychle ovoce – rychle shozený tuk, lepší krevní obraz s ohledem na glukózu a tuky i lepší funkce oběhové soustavy, ale po roce účinek vymizí.

„Hlavním vzkazem tohoto výzkumu je, že různé typy diet můžou způsobit mírné zhubnutí, snížení krevního tlaku a snížení hladiny nezdravého cholesterolu v krvi. Ale po roce se hubnutí zbrzdí a blahodárné účinky na krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi zmizí. Bohužel, to je život. Zdravější celoživotní styl je zřejmě lepší nápad než krátkodobá dieta,“ tvrdí autor profesor Gordon Guyatt z McMaster University.

Paleo dieta

Paleolitická dieta vychází z jídelníčku lovců sběračů, takže zahrnuje všechny plody, ovoce a zeleninu, obiloviny, luštěniny a libové maso. Tato strava vylučuje potraviny jakkoli upravené a zpracované, tedy konzervy, hotová jídla, mléčné výrobky, uzeniny, sladkosti, pečivo, těstoviny a tak dále.

Atkinsonova dieta

Je založena na vysokém příjmu bílkovin a tuků s minimálním příjmem sacharidů. Člověk sice na tomto jídelníčku může začít rychle hubnout, většinou si ale také může poškodit zdraví. Nejzdravějším jídelníčkem – prokazatelně – je stále vyvážená strava se zastoupením všech živin podobná stravě národů ve Středozemí a celková úprava životního stylu.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat