Nezabírá na vás dieta, která kamarádce tolik pomohla? Nebo nesnášíte nějaké potraviny? A víte, že vinu v obou případech může mít vaše krevní skupina? Ne každá dieta nebo potravina je pro každého člověka stejně dobrá. Podle teorie amerického lékaře Dr. Petera J. D´Adama jsou příčinou různé krevní skupiny, které mají taktéž vliv na naše zdraví.
Krevní skupina 0
Tato skupina je nejstarší dokázaná. Pravěcí lidé byli lovci a živili se hlavně masem, bobulemi a semínky. I dnes mají lidé s touto krevní skupinou dobré trávení a látkovou výměnu. Potřebují hodně bílkovin a tuku, ale také proteiny v podobě masa a ryb. Obilí a mléko dráždí žaludek, a měli by je proto co nejvíce omezit. Kromě toho lidé se skupinou 0 jsou náchylnější ke stresu a citlivější na nové stravovací a životní podmínky.
Krevní skupina A
Dnes nejčastější skupina A vznikla asi 20 000 let před naším letopočtem. V té době lidé žili jako farmáři – obdělávali pole a chovali zvířata. Tak si jejich trávení muselo zvyknout na obilí. Lidé s touto krevní skupinou mají tendence ke špatnému trávení, proto by měli jíst především zeleninu a na červené maso zapomenout. Na druhou stranu mají tito lidé mnohem menší problémy s nadváhou.
Krevní skupina B
Krevní skupina B vznikla před asi 12 000 lety v oblasti dnešní Himálaje a rozšířila se do východní Asie. Nejdříve se tito lidé živili mléčnými výrobky. Kdo má tuto skupinu, snese bez obtíží jakékoli jídlo – všechny druhy masa, ryby, obilí a zeleninu. Ale vedle bezproblémového trávení mají imunitní systém více náchylný na vzácné choroby a při stresových situacích jim rychleji stoupá krevní tlak.
Krevní skupina AB
Nejmladší krevní skupina vznikla asi 800 let př. n. l. a ještě dnes je to nejvzácnější krevní skupina. V době jejího vzniku už byla strava značně pestrá a bohatá, ale začínaly se už objevovat také různé choroboplodné patogeny. Lidé skupinou AB nepotřebují mnoho masa, ale spíše vyváženou směs stravy, která by příliš nezatěžovala citlivé trávení.