Pískavice neboli řecké seno zvyšuje odbourávání tuků a tvorbu svaloviny

Milovníci kari si libují na specifické chuti semen luštěniny zvané pískavice neboli řecké seno. Ta je hlavní součástí této směsi koření, které propůjčuje nejen specifickou chuť, ale spolu s kurkumou ji činí velmi zdravou potravinou. Australští vědci prokázali, že semena pískavice, která se pěstuje také jako pícnina, obsahují látky, jež znatelně zvyšují odbourávání tuků a také tvorbu svalové hmoty.

Podle autorů ze Sydney látky obsažené v semenech pískavice zvyšují vylučování testosteronu, a zvyšují tedy odbourávání tuků a syntézu svaloviny. Protože je pískavice legální ve sportu, jedná se o zajímavý poznatek především pro sportovce. Australští autoři testovali účinky bylinného preparátu Testofenu, který obsahuje koncentrát semen pískavice.

„U osob, které užívaly 600 miligramů účinné látky se snížil obsah tuků v průměru o 1,4 procenta a zvýšil obsah svaloviny o 1,8 procenta za osm týdnů. Došlo také ke zvýšení hladiny testosteronu v krvi,“ tvrdí autoři z University of New South Wales. A jaké jsou její další přednosti?

Snižuje hladinu cholesterolu

Výzkumné studie ukazují, že zvýšení konzumace pískavice pomáhá krotit hladinu cholesterolu a zabraňuje různým stavům, jako je ateroskleróza, srdeční záchvaty a mrtvice. Semena jsou zároveň bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá předcházet srdečním onemocněním.

Ovládá diabetes

Extrakt z pískavice zmírňuje průběh diabetu typu jedna a dvě. Vzhledem k přítomnosti galaktomananu (rostlinného polysacharidu) tato bylinka zpomaluje rychlost, jakou se cukr vstřebává do krevního řečiště.

Zmírňuje zácpu

Prášek či nálev z hrubě drcených semen díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá při léčbě zácpy, průjmu a poruch trávení.

Snižuje bolest v krku

Droga obsahuje velké množství monogalaktanového slizu, který zmírňuje bolesti v krku a kašel. Berte tedy pískavici za ideálního spojence pro období chřipek a nachlazení.

Mezi další přínosy patří léčba ran, zánětů a gastrointestinálních onemocnění. Pískavice zároveň pomáhá v boji proti volným radikálům, zlepšuje celkový metabolismus a zdraví těla a poskytuje úlevu od svalových bolestí. Tak co, zkusíte ji?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:10
17 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:10
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat