Pobyt ve vaně dodává energii a tlumí záněty

Že vaně se člověk jen umyje a tím to hasne? Ale kdepak, trocha horké vody zbaví vaši mysl starostí a ještě ovlivní regulaci hladiny cukru v krvi. Pozitivní dopad má také spánek, ovšem důležité je správné načasování.

V dnešním uspěchaném světě plného stresujících nástrah si čas na skutečnou relaxaci najde jen málokdo. A to je chyba, protože psychický odpočinek je stejně tak důležitý, jako třeba zdravá strava nebo pravidelný pohyb. Takže se nabízí otázka – kdy jste si naposledy dopřáli oddech v podobě horké lázně? Vůbec neškodí to zopakovat.

Koupelna, oáza potřebného klidu

„Když jste ve vaně, zkrátka nemůžete dělat nic jiného, než jen ležet a nasávat uvolněnou atmosféru. To vám doslova vyčistí mysl od všech běžných starostí,“ vysvětluje americká expertka integrativní medicíny Jessie Violet Larson, jejíž specializací jsou terapeutické masáže. Jmenovaná odbornice se nijak netají tím, že koupel vnímá jako blahodárný způsob léčby těla i ducha, jež navíc zvyšuje energetickou hladinu. A to není špatný odpolední doping, když dochází baterky! Ovšem pozor, kromě dávky elánu a harmonie se ve vodě můžete dočkat i dalších pozoruhodných věcí.

Očista místo cvičení? Přesně tak to funguje

Rozsáhlý výzkum z roku 2018, o jehož poznatcích informuje magazín Journal of Applied Physiology, prokázal, že zmíněná odpočinková činnost přispívá k útlumu zánětů a dokáže pozitivně ovlivnit také regulaci hladiny cukru v krvi. V tomto směru tedy funguje podobně jako fyzická aktivita, což je jistě přínosná informace. Důvodů, proč ji upřednostnit před sprchou, je tu ale ještě víc.

Kvalitní spánek a hezčí sny

V průběhu noci se často budíte, kvůli čemuž se ráno cítíte jako přejetí parním válcem? Tak to produktivitě a soustředění vážně moc nepřidá. I tady ale řešení představuje vana! Dle názoru amerických vědců podstatně zkvalitňuje spánek. Jen byste jejích služeb měli využít zhruba 90 minut před ulehnutím, aby se tělo stihlo ochladit a nenarušil se cirkadiální rytmus.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat