Ideální čas na sportování je ráno

Víte, kdy se nejvíc vyplatí sportovat? Ideální čas na sport opravdu existuje – a je dokonce vědecky podložený.

Ráno vyběhnout rovnou z postele nebo si pěkně vyšlápnout večer po práci? Zdá se, že perfektní doba na sport, kdy všechno funguje, jak má, není. Ale možná existuje řešení, které má z vědeckého pohledu největší smysl… Řekneme vám, kdy trénovat, aby byl sport co nejúčinnější.

Sportovat hned zrána?

Heslo zní: Vstávat a cvičit! Pokud jste v noci nespali opravdu špatně, budete se ráno cítit, jako byste mohli holýma rukama stromy trhat. Jasně, nevstáváte každé ráno s maximální energií, ale na tom nese vinu většinou nedostatek spánku nebo dlouhodobý stres. Příroda to zařídila tak, že hormon kortizol, známý jako stresový hormon, ráno automaticky dodává extra porci energie, která aktivuje tělo i ducha. Kortizol je tedy nejen reakcí na stres, ale také přirozený pohon, který vám každé ráno pomáhá z postele. Takže pokud budete trénovat ráno, můžete svoji snahu díky kortizolu ještě zvýšit – a to úplně bez ranní kávy.

Kdy se nejlépe hubne?

Také v tomto případě je odpověď ráno. Na cestě za hledáním perfektního času na trénink se vyplatí sledovat naše zvyky a chování. V době kamenné lidé žili podle pravidla „nejdřív lov, potom jídlo“. Optimální by tedy bylo trénovat ještě před snídaní, což automaticky prodlouží váš noční půst. Tak můžete využít principu přerušovaného půstu jako jednu z nejefektivnějších strategií k hubnutí. A také spalování tuků během tréninku a po něm funguje u ranního sportu nejlépe. 

Studie jedné univerzity v kanadské Ottawě k tomu dodává, že trénink před snídaní má vyšší efekt při spalování tuků než po snídani. Zajímavé je, že studie dále poukazuje na to, že ranní trénink má za následek menší pocit hladu během dne, což má za důsledek stejný efekt, jako byste si zasportovali ještě jednou odpoledne. A to už je dobrý argument!

Kdy sportovat pro duševní pohodu?

To už není otázka denní doby, ale spíše posloupnosti. Dobře prokrvení a čerstvě vysprchovaní jste tak nejlépe soustředění – znáte ten báječný pocit? A tělesný trénink dokáže vaši snahu o duševní rovnováhu vylepšit, funguje jako taková pojistka. Jak ale takového stavu dosáhnout natrvalo, nedokáže ani věda vysvětlit...






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat