Ženská plodnost končí mnohem dřív, než si myslíte

Ať už chceme, nebo nechceme, čím jsme starší, tím jsme méně plodné. A bohužel ani zdravý životní styl to nemůže změnit.

Zatímco jedna žena lítá od jedné lukrativní pracovní nabídky ke druhé, druhá nemůže stále najít toho pravého partnera – důvodů, proč odkládáme početí dítěte na později, je mnoho. Problémem však je, že čím jsme starší, tím je těžší otěhotnět. Ve 23 je plodnost na nejvyšším stupni, mezi 25 a 30 lety je pravděpodobnost otěhotnění u každého cyklu asi 23 %.

Jen každá šestá žena otěhotní po 35

Od 35 let klesá pravděpodobnost velmi razantně a nachází se tak na pouhých 16 %. Konkrétně to znamená, že po 35. roce otěhotní jen každá šestá žena. Na tom nezmění nic ani zdravý životní styl. Mnoho žen si ale zřejmě tento fakt nepřipouští. Podle odpovědí v anketě nemá zhruba polovina dotázaných žen mezi 30 a 39 lety pochyby o tom, že by nemohla mít vlastní děti. Jen šest procent se domnívá, že by věk mohla být příčina, proč dosud neotěhotněly, a dokonce každá čtvrtá žena po 40 si o sobě myslí, že by mohla ještě otěhotnět. Důvodem jsou pravděpodobně i informace z médií, kdy se ženy starší 40, nebo dokonce 50 let staly matkami. Při tom ovšem bývá často pomlčeno o tom, že se absolvovaly podpůrnou léčbu, jednalo o umělé oplodnění nebo že dostaly vajíčko mladší ženy.

Velká důvěra ve vědu

Ostatně umělé oplodnění zdá se je také důvod, proč si je tolik žen jistých, že se mohou stát matkou i později. Přitom je po 45. roce přirozené otěhotnění nebo otěhotnění s pomocí reprodukční medicíny téměř nemožné. Pravděpodobnost, že 43letá žena otěhotní, je i v případě umělého oplodnění jen šest procent. A jen pouhých šest ze 100 takových žen dokáže dítě donosit.

Proč jsme plodné jen tak krátce?

Žena se narodí se zhruba jedním milionem vajíček – ale během života toto číslo klesá. S nástupem puberty máme už jen asi 300 000 kousků, ze kterých je nakonec jen pouhých 300 vhodných k otěhotnění. Zbývající v průběhu života zmizí. Jedna žena z tisíce pod 30 navíc trpí nedostatečným počtem vajíček. To je časté například u kuřaček nebo u žen s onemocněním endometrióza.

A co teď s tím

Abyste se nestaly nedobrovolně bezdětnými, měly byste otěhotnět do 35 let. Pokud vám chybí partner, může být možností zmražení vajíček nebo otěhotnění dárcovským spermatem. Pokud partnera máte, měly byste si o přání mít, nebo nemít děti, promluvit co nejdříve, tak aby nedocházelo k nenaplněných očekáváním.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat