Nedostatek antioxidantů zvyšuje riziko Alzheimerovy choroby

Připadá vám, že jablka nebo hrušky jsou naprosto obyčejné potraviny? Zdání klame. Když je budete jíst častěji, uděláte pro zdraví svého mozku opravdu hodně. Proti demenci lze zabojovat i pomocí zeleného čaje a tmavé čokolády!

Alzheimerovu nemoc poprvé popsal německý lékař Alois Alzheimer, a to v roce 1907. V této době byla považována za vzácnou, dnes je ovšem nějakou formou demence zasaženo přibližně sedm milionů obyvatel Evropy. Tedy alespoň podle odborníků, kteří nedávno možná přišli na to, jak si riziko tohoto onemocnění výrazně snížit. Klíčem k prevenci je prý správná strava!

Jídlem ve prospěch mozkových buněk

Američtí vědci působící na Tuftsově univerzitě, jež má sídlo v státě Massachusetts, provedli studii, do které zahrnuli bezmála tři tisíce dospělých jedinců starších 50 let. Cílem průzkumu bylo zjistit, zda mohou potraviny s obsahem flavonoidů zajistit lepší zdraví mozku.

Čistě pro vysvětlenou, flavonoidy jsou organické přírodní látky s antioxidačními vlastnostmi nacházející se ve všech zelených potravinách, ovoci, zelenině, bylinkách, zeleném čaji a kvalitní hořké čokoládě, přičemž bohatými zdroji jsou třeba jablka, hrušky, cibule, chlorella, celer nebo brokolice. Co se po 20 letech, během nichž průzkum čile probíhal, zjistilo?

Dobro na talíři, slunce v duši

Finální analýza prokázala, že lidé, kteří konzumují malé množství jmenovaných sloučenin, vykazují čtyřikrát vyšší pravděpodobnost demence, Alzheimerovy choroby i poruch paměti. Tento výsledek překvapil i samotné experty, kteří proto doporučují, aby byly flavonoidy nedílnou součástí našeho každodenního jídelníčku. Tak je pravda, že jejich působení člověk ocení i z jiných důvodů.

Podpora obranyschopnosti i srdce

Zmíněné sloučeniny nemají v popisu práce jen ochranu mozku, neboť brání také růstu nádorových buněk, posilují imunitu a prospívají kardiovaskulárnímu systému. Velkou měrou se ovšem podílejí i na detoxikačních procesech, zatímco neutralizují škodlivé volné radikály, udržují stabilitu vnitřního prostředí a tlumí záněty. Ještě pořád potřebujete pádný důvod k tomu, abyste si na ovoci a zelenině pochutnávali pravidelně?






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat