Turistika je účinné antidepresivum

Pěší turistika jako lék na trudomyslnost, by byla k nezaplacení – pokud by se rozhodl ji někdo prodávat v lékárně. Chcete vědět, proč procházka v horách funguje jako velmi účinné antidepresivum?

Kdo se pravidelně vydává na pěší turistiku, patří ke skupině těch šťastnějších lidí, protože apatie, smutek, nebo dokonce deprese nemají žádnou šanci. Pokud by se dal pozitivní účinek turistiky zabalit a prodávat ve formě pilulek, byl by jejich vynálezce nekonečně bohatý. Ptáte se proč? Podle psychologické studie je to především v kombinaci pohybu a čerstvého vzduchu.

Vzpruha pro mozek

Vědci univerzity v Pittsburghu na základě studie zjistili, že pravidelná turistika minimalizuje ztrátu paměti a maximalizuje schopnost koncentrace. Účastníci studie, kteří byli krátce po horské procházce podrobeni testu na soustředěnost, obstáli výrazně lépe než ti, kteří se procházeli jen po městě nebo ti, kteří se „váleli na gauči“.

Účinné jako antidepresivum

Další studie ze salcburské kliniky může jen potvrdit, že pěší turistika účinně působí proti psychickým poruchám a depresím. Po 9týdenní fázi turistiky vykazovali účastníci více sebevědomí a méně stresu. Dobré důvody vyrazit do přírody, že?!

Kam vyrazit

Pokud by se vám s nadcházejícími teplými dny hodilo pár tipů, kam vyrazit, tady jsou:

Střední Čechy

Ačkoli je Praha plná kouzelných míst a než byste je všechny obešli, nohy by vás pěkně bolely, nejedná se o pěší turistiku v pravém smyslu slova. Z Prahy se tedy můžete vydat pěšky po středních  Čechách, které jsou přímo ideálním místem. Můžete vyrazit třeba na nejvyšší horu kraje Milešovku, nebo na památné místo Říp. V horkých letních dnech můžete navštívit Velkou a Malou Ameriku a po koupání se vydat třeba na Karlštejn.

Plzeňský kraj

Vyrazte k prameni Vltavy na Šumavě nebo u Domažlic po naučné stezce Milavečské mohyly. Vykoupat se můžete ve Vranově na řece Mže, a pak pokračovat na hrad Buben přes přehradní hráz jezera Hracholusky.

Karlovarský kraj

Nezapomenutelný zážitek nabízí národní přírodní rezervace SOOS u Františkových lázní, která připomíná krajinu třetihor. Dendrologická stezka začíná v centru Karlových Varů a končí po pěti kilometrech v parku Poštovního dvora. S dětmi doporučujeme vyrazit na Boží Dar za Ježíškem. Okruhy zde najdete pro malé i velké turisty.

Ústecký kraj

Krásné a naučné trasy najdete cestou na Tiské stěny nebo na Děčínský Sněžník. A až se budete chtít po náročných túrách osvěžit, navštivte Kamencové jezero. Nádhernou podívanou nabídne také Hřensko a Národní park České Švýcarsko.

Liberecký kraj

V Harrachově můžete začít cestu k prameni Labe a pokračovat do Špindlerova Mlýna. Jizerské hory kromě Ještědu zase nabízejí trasy k vodním nádržím a Lužické hory kilometry nádherných cest kolem Zaječího vrchu, Velkého Buku a Klíče.

Královéhradecký kraj

V kraji se rozkládají Krkonoše v celé své kráse. Vystoupat můžete na Sněžku, Černou horu nebo Kozí hřbety. Dále směrem ke Kladskému pomezí najdete ukrytou krásu Adršpašsko-teplických skal a zkrátka nepřijdete ani v Orlických horách, například malebnou procházkou až ke zřícenině hradu Potštejn. A v Českém ráji na vás čekají Prachovské skály.

Pardubický kraj

Určitě nesmíte vynechat výlet na Kunětickou horu. Vydat se na ni můžete už z Pardubic krásnou procházkou podél řeky. Na druhou stranu směrem na Heřmanův Městec se můžete vydat k rozhledně Barborka. Vděčným turistickým cílem je také vrchol Králického Sněžníku.

Vysočina

Jednu z nejkrásnějších cest Vysočiny najdete z Dolní Cerekve až na vrchol Čeřínku. Za památkami UNESCO, které v Třebíči a Telči můžete navštívit, můžete vyrazit z Rokytnice nad Jizerou. Celodenní výlet si také udělejte z Chotěboře do Žďáru nad Sázavou, čeká vás cesta překrásnou a klidnou přírodou. 

Jihomoravský kraj

Kraj vinic v povodí Dyje nabízí zastávky jako Mikulov a Břeclav, ale krásně se projdete i Lednicko-valtickým areálem nebo v okolí Velkých Pavlovic. Kolem Blanska najdete přírodní rezervaci Vývěry Punkvy nebo propast Macocha.

Zlínský kraj

Pokud vás lákají hory nebo naopak máte raději rovinky, tady si vyberete. Zkuste se projít pěšky z Luhačovic do Vizovic nebo projděte Beskydy z Rusavy, ze které vede hned několik zajímavých tras.

Olomoucký kraj

V Jeseníkách nejvíce láká Praděd, ale vystoupat můžete také na Vysokou holi nebo Keprník. V kraji se nachází mnohem víc turisticky zajímavých míst – z Olomouce můžete vyrazit na Svatý Kopeček, nebo navštivte přírodní park Velký Kosíř.

Moravskoslezský kraj

Vydat se můžete na nejvyšší vrchol Beskyd Lysou horu, další turistická stezka vede z Vítkova do Podhradí a za prohlídku stojí i dechberoucí vodní dílo Kružberk. Z Pradědu je také krásná procházka do Karlovy Studánky.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat