Rakovinu děložního čípku tělo signalizuje již v jejím počátku

S konečnou platností rakovinu děložního čípku potvrdí až testy. Díky některým signálům těla však lze tuto nemoc odhalit i bez lékaře. Čas přitom hraje zásadní roli!

Karcinom děložního hrdla neboli rakovina děložního čípku je celosvětově druhý nejčastější typ rakoviny u žen, hned po rakovině prsu. S tímto onemocněním se ročně potýká 480 000 žen, přičemž polovina z nich umírá. Kdo je v nebezpečí? Převážně ženy středního, ale i vyššího věku. Udává se, že více než 15 procent případů je zaznamenáno u žen nad 65 let. Riziko stoupá s vyšším počtem těhotenství, promiskuitou, slabým imunitním systémem, kouřením nebo neléčenými infekcemi. Jaká je prevence?

Očkování proti rakovině děložního čípku dnes doporučují zdravotnické organizace po celém světě včetně Světové zdravotnické organizace (WHO). Aby však bylo maximálně účinné, je nutné absolvovat jej ještě před zahájením pohlavního života. (Patříte-li k těm, kdo očkování mají za sebou, pokračujte v preventivních prohlídkách a pravidelném screeningu, protože vakcína nechrání před všemi kmeny způsobujícími HPV rakovinu.) Co se týče varovných příznaků, tak těch je hned několik.

Krvácení mimo menstruační cyklus

Ženy, kterým byl HPV diagnostikován, si často stěžují na to, že krvácejí mimo menstruační cyklus. V podstatě jim skončí menstruace, tělo si na pár dní oddychne a krvácení začne nanovo. Obvykle se objevuje i po pohlavním styku.

Neobvyklý vaginální výtok

Průhledný, mléčný, lehce bílý výtok bez zápachu je přirozený. Při výskytu rakoviny děložního čípku se však mění ve vodnatý a mívá příměs krve.

Bolesti v podbřišku

Nepohodlí v oblasti pánve a bolesti v podbřišku ženy často přičítají dynamičtějšímu sexu, silné menstruaci nebo zánětům. Jakmile se vyskytují náhle a kdykoliv, určitě s návštěvou lékaře neotálejte.

Řezání a pálení při močení

Pokud se u vás objeví nepříjemné pálení či řezání při močení, pravděpodobně se jedná o příznak zánětu močových cest. Na vině je však i některá ze sexuálně přenosných chorob, jako například kapavka či chlamydie. Další možností je virus HPV.

Horší průběh menstruace

V případě, že je perioda bolestivější a delší než obvykle, může se jednat o jeden z varovných signálů rakoviny děložního čípku.

Genitální bradavice

Nákaza HPV viry se taktéž projevuje formou genitálních bradavic. Jedná se o malé bradavičky, které se vyskytují v oblasti genitálií a v blízkosti řitního otvoru. Jak moc se máte bát?

Jestli zaznamenáte některý z těchto příznaků, nutně to neznamená, že vám rakovina děložního čípku klepe na dveře. Výše vyjmenované potíže mohou být způsobeny nějakou infekcí. Proto je vždy třeba kontaktovat gynekologa a nechat se vyšetřit.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat