Přirozená podpora tvorby hormonu spokojenosti

Serotonin je neurotransmiter, o kterém se nejvíce hovoří v souvislosti s dobrou náladou a celkovou spokojeností. Ovšem bylo by chybou myslet si, že navozováním hezkých pocitů jeho působení končí. Spánek, strava, slunce i sport. To jsou čtyři S, která mají na produkci serotoninu nejpříznivější vliv. A k čemu je tato látka vlastně dobrá?

Tato látka je ve skutečnosti důležitá i pro jiné věci. Je totiž potřebná pro trávení, pohybové schopnosti i kognitivní fungování, přičemž reguluje krevní tlak a srdeční frekvenci. Jak vidno, psychické i fyzické zdraví se bez tohoto parťáka zkrátka neobejde. Tak pojďme si jeho množství trochu navýšit, souhlasíte? Třeba tímhle…

Sázka na správný jídelníček

„To, co jíte, může hladinu serotoninu doplnit, nebo ji naopak vyčerpat,“ zdůrazňuje americký psychiatr James Lake. Tento odborník, jenž vidí hluboko do lidské duše, doporučuje středomořskou stravu, která tvorbu jmenovaného neurotransmiteru stimuluje. Podle něj je tedy příhodné zaměřit se na potraviny, jež nabízejí omega-3 mastné kyseliny, vitamin B12, zinek, hořčík a železo.

Spánek jako alfa i omega

Další možnost představuje spánek. Pokud svému tělu nedopřejete alespoň sedm hodin kvalitního pyžamového odpočinku, řítíte se do maléru. Prokázala to jistá americká studie. Z jejích poznatků jednoznačně vyplývá, že spánková deprivace negativně ovlivňuje i mozkové serotoninové receptory, které jsou pak necitlivé na jakékoli podněty.

Zahřejte se. Sportem i sluncem

Venku je krásně, ptáci zpívají ostošest a hřejivé sluneční paprsky nabírají na intenzitě. Tak proč zůstávat doma na gauči a trávit odpoledne sledováním televizních seriálů? Jakmile se vystavíte slunci, ve vašem organismu se zhruba po deseti minutách začne tvořit vitamin D. A ten s produkcí výše zmíněného zprostředkovatele příznivého rozpoložení hodně úzce souvisí! Stejně jako sport. Stačí si jen vybrat aktivitu, která vám bude nejmilejší. Vidíte to na běh, chůzi, jógu nebo plavání?






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat