Stres je podstatným zpomalovačem metabolismu

Zpomalený metabolismus si se snižováním tělesné hmotnosti vůbec nerozumí. Jestli chcete zhubnout, je třeba jej rozproudit. Pravidelně jezte, dostatečně pijte, sportuje a hlavně se přestaňte nervovat. Stres totiž přeměňuje zdravé jídlo na to nezdravé!

Naši moderní dobu charakterizuje všudypřítomný stres. Ten chronický zvyšuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou či astmatem, také přispívá k úzkosti, depresím, zažívacím problémům, nekvalitnímu či nedostatečnému spánku a potížím s pamětí. A jak ovlivňuje vaši tělesnou hmotnost? Ni dobrého nečekejte!

Podle studie publikované v časopisu Nature může stres způsobit, že vaše tělo bude reagovat na zeleninový salát s naprosto neškodnou zálivkou stejným způsobem jako na smažená kuřecí křídla s hranolkami. Jak je to možné? Výzkumníci mají jasno.

Duševní rozpoložení rozhoduje

Vědci krmili 58 žen jídlem s vysokým obsahem nasycených tuků a poté jim o několik týdnů později podávali potraviny s nízkým obsahem nasycených tuků. Součástí projektu bylo odebírání vzorků krve před a po každém jídle. Ženy zároveň hodnotily svůj psychický stav a úroveň úzkosti. Zjištění byla překvapivá.

U těch dobrovolnic, které se samy přiřadily do kolonky s „nízkou úrovní stresu“, jídlo s vysokým obsahem nasycených tuků produkovalo více C-reaktivních proteinů, což ukazuje na vyšší úrovně zánětu, co se u tohoto typu jídla dá očekávat. Překvapení se ovšem konalo na druhé straně.

Kouzlo, o které se nikdo neprosil

Ženy, které odpověděly, že jsou právě ve velkém stresu, měly stejnou reakci na obě jídla – ta zdravá i nezdravá. Došlo u nich ke zvýšení C-reaktivních proteinů a vzrostlo riziko vzniku zánětu. Hlavní autorka studie Janice K. Kiecolt-Glaser se nechala slyšet, že i pro samotné vědce je něco takového překvapením. Zdravější jídlo vinou stresu vypadá jako nasycené tuky, nebo alespoň takhle si to tělo myslí. A co hůř, při stresu se vylučuje kortizol, který narušuje metabolické procesy a spalování tuků. Tento hormon také stojí také za úbytkem svalové hmoty. Jak děsivé!

Proto pokud chcete sundat nějaké to kilo tuku, meditujte, nezanedbávejte duševní hygienu a nestresujte se – minimálně večer. Po páté hodině odpolední vypněte počítač a telefon a nechte starosti ostatním.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat