Osamělí lidé častěji propadají nešvaru cigaret

Osamění způsobuje kouření. K takovému závěru došli vědci z Bristolu, kteří prokázali, že lidé žijící v sociální izolaci, kteří si připadají osaměle, častěji začnou kouřit, kouří více cigaret denně a mají větší problém s kouřením přestat. A osamění má na kouření větší vliv než geny. K nárůstu konzumace cigaret došlo v posledních měsících kvůli pandemii.

Podle britských odborníků vzrostla spotřeba cigaret během pandemie právě kvůli sociální izolaci. Řada lidí byla zavřená sama doma a mnozí kouřit začali, ti, kteří už kouřili, kouřili více. Vyplývá to z rozsáhlých výzkumů University of Bristol.

„Bohužel kouření a osamění se motají v začarovaném kruhu. Lidé, kteří kouří prožívají intenzivněji pocity osamění, protože nikotin narušuje účinky dopaminu v mozku,“ tvrdí autoři. Vyplývá to ze studie zahrnující 2,2 milionu Britů.

„Náhle se celé Spojené království ocitlo v sociální izolaci, ve větší než kdykoli v minulosti, u mnoha lidí došlo k zesílení pocitů osamění. Dokázali jsme, že osamění vedlo k zvýšení konzumace cigaret, ti, co už kouřili, kouřili více cigaret a měli větší problém přestat,“ tvrdí doktorka Robyn Wootton z University of Bristol.

A víte, co kouření dělá s vaším tělem?

Potíže s dechem

Už jediné potáhnutí z cigarety paralyzuje lidské plíce podobně, jako slabý astmatický záchvat. Může proto docházet ke zhoršenému a zkrácenému dýchání, bolesti na prsou, sípání, ale také pocitu uspaného nosu, jehož sliznici cigaretový kouř silně dráždí a ta následně otéká.

U kuřáků často dochází také k ranním záchvatům kašle. Ty jsou způsobeny především noční činností plic, které ve snaze zbavit se toxinů vytvářejí nadměrné množství hlenu.

Žaludeční křeče a vředy

Cigaretový kouř se dostává nejen do plic, ale také do žaludku kuřáka, kde ztenčuje ochrannou vrstvu, která za normálních okolností chrání stěny žaludku a naopak jej nutí produkovat větší množství kyseliny. Následkem toho kuřáky trápí časté bolesti žaludku, pálení žáhy a kouření nezřídka vede i ke vzniku žaludečních vředů.

Úzkosti a deprese
Cigarety mají také za následek zhoršené vstřebávání vitaminů, které jsou důležité pro naši psychickou pohodu. Jejich nedostatek vede ke vzniku úzkostí, panických atak, ale dokonce i depresí.

Stárnutí kůže

Cigaretový kouř, který halí náš obličej, způsobuje předčasné stárnutí pleti a vede ke vzniku nejrůznějších kožních potíží, jako je akné, cysty nebo praskání žilek v obličeji.

Kouř pokožku vysušuje, zbavuje kyslíku, kolagenu a elastinu, které jsou tolik důležité pro mladistvý a zdravý vzhled naší pleti.

Nejen kůže tímto zlozvykem trpí. Kouřením vysušujeme své vlasy a nehty, které se stávají křehčí a často se lámou. O zápachu, který se ve vlasech udrží i několik dní, hovořit asi nemusíme.

Hormonální potíže

Užívání hormonální antikoncepce a kouření nejde dohromady a každý dobrý lékař vás na to upozorní. Touto kombinací totiž riskujete kardiovaskulární choroby, které často končí infarktem, a to i v mladém věku. Výjimkou není ani mrtvice či embolie.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat