Pohyb venku v kombinaci se zdravou stravou je prevencí Alzheimrovy choroby

Z dlouhodobého sledování tří tisíc osob vyplynulo, že prevencí Alzheimerovy choroby, nejčastější formy demence, jsou nekouření, pravidelný pohyb a zdravá strava. Kombinace těchto tří faktorů sníží riziko rozvoje tohoto onemocnění o šedesát procent.

Vědci z Národního institutu stárnutí při Rush University v Chicagu tvrdí, že výsledky nejsou překvapující. Podle celé řady jiných studií jsou právě kouření, nedostatek pohybu a nezdravá strava nejčastěji spojovány s rozvojem demence. Zvyšují riziko vzniku tohoto onemocnění, uspišují jeho nástup a urychlují jeho rozvoj.

„Naše důkazy posilují vztah mezi zdravým chování a nižším rizikem Alzheimerovy choroby,“ tvrdí docent Richard J. Hodes z Chicaga.

Neobvyklé příznaky Alzheimerovy choroby

Každý člověk si samozřejmě všimne zapomínání, potíží s koncentrací a dalších příznaků, které patří do kategorie „jsem nějak sklerotický“. Ale ve studiích se objevily i méně obvyklé ukazatele, jež mohou signalizovat, že člověk trpí prvními příznaky Alzheimerovy choroby.

Pokud s vámi tedy obývá domácnost senior, u něhož se následující změny chování projevují, zpozorněte a konzultujte situaci s lékařem.

Na šikmé ploše?

U některých pacientů v počátcích onemocnění demencí odborníci pozorovali nevysvětlitelné a mnohdy i kriminální chování. Jako by člověk přesně nedokázal rozlišit, co je správné a co špatné. Samozřejmě to neznamená, že se z vašeho dědečka stane zločinec, spíš si všímejte změny reakcí ve vypjatých situacích či případech, kdy se člověk musí rozhodnout pro lepší či horší variantu.

Časté pády

Ačkoli by se mohlo zdát, že demence a četnost padání u seniorů nijak nesouvisí, opak je podle studie uveřejněné v časopise Journal of Alzheimer’s Disease pravdou. V rámci výzkumu sledovali autoři 125 seniorů a monitorovali u nich pády. Když se poté zaměřili na snímky mozku účastníků studie, zjistili, že ti, kteří padali nejčastěji, měli na mozku změny charakteristické právě pro začínající Alzheimerovu chorobu.

K čemu to slouží?

Překvapila vás babička otázkou, k čemu je dávkovač v pračce, kterou používá bez problémů už deset let? Našli jste v příborníku ručníky? Zapomínání, k čemu slouží běžné věci, může být také jedním z prvních příznaků Alzheimerovy choroby či jiného typu demence.

Dobrou chuť

Řada lidí předtím, než u nich nemoc plně propukne, začne ve zvýšené míře jíst – aniž by se to však projevilo na jejich postavě (naopak mnozí ještě hubnou). I proto si někteří odborníci myslí, že v souvislosti s tímto onemocněním dochází ke změně v metabolismu. Může se také stát, že pacienti jedí i věci, které rozhodně k jídlu nejsou. To proto. Že jim jejich mozek neřekne, co se poživatelné a co ne.

To byla jen sranda!

Podobně jako malé děti, také lidé v počátcích Alzheimerovy choroby nerozumí sarkasmu, i když jej sami celý život rádi využívali. Také vaši rodiče či prarodiče berou každou vaši ironicky myšlenou poznámku zcela vážně, takže je vždy musíte ujišťovat, že „jste to tak nemysleli“? Podle studie Kalifornské univerzity za to mohou některé ze změn na mozku, k nimž dochází v souvislosti s propukající demencí.

Nebuď smutná!

Zdá se vám babička (nebo dědeček) poslední dobou smutná, bez chuti do života a radosti? U lidí s počítající Alzheimerovou chorobou se velmi často objevuje také deprese, a to i v případech, kdy jimi pacient nikdy předtím netrpěl. Nemávejte nad tímto stavem rukou – léčba deprese může podle některých odborníků u seniorů zpomalit nástup demence (i když je to zatím jen teorie, rozhodně by se neměla podceňovat).






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat