Z předražené zeleniny si vybírejte ty opravdu zdravé kousky

Ceny ovoce a zeleniny jsou v poslední době mírně řečeno šílené. Během posledních pár týdnů raketově vzrostly. Když už jste tedy nuceni sahat hlouběji do peněženky, aspoň si vybírejte druhy, které patří k těm nejzdravějším vůbec!

Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin.  Zelenina je známá tím, že je poskytuje vlákninu, má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitaminů a minerálů. Některé její druhy však převyšují nad těmi ostatní. Které vědci spojují s prevencí proti zánětům a chronickým onemocněním různého původu? Tyhle zastávají funkci lékařů a patří mezi ty nejzdravější!

Česnek

Hlavní účinnou látkou v česneku, který původně Mongolové přivezli do Číny, je alicin. Díky němu česnek reguluje hladinu cukru v krvi, pozitivně ovlivňuje zdraví srdce a citlivost na inzulín. Podle vědeckých zjištění také snižuje celkový cholesterol v krvi.

Brokolice

Brokolice je bohatá na rostlinné sloučeniny obsahující síru (známé jako glukosinoláty). Ty má ochranný účinek proti oxidačnímu stresu a rakovině.

Špenát

I špenát, který se přes Sýrii a Arábii dostal do severní Afriky a následně i do Španělska a dalších evropských zemí, patří k zásobárnám velkého množství antioxidantů (konkrétně beta-karotenu a luteinu), jež mohou pomoci snížit riziko chronických a nádorových onemocnění. Konzumovat by ho měli hlavně ti, kdo mají vysoký krevní tlak.

Růžičková kapusta

V růžičkové kapustě „bydlí“  kaempferol, antioxidant, který může být zvláště účinný při prevenci poškození buněk volnými radikály. Podle všeho detoxikuje organismus, navíc kapustička zapečená se sýrem a slaninou chutná fantasticky.

Zázvor

Kořen zázvoru má silné protizánětlivé vlastnosti, které jsou užitečné při léčbě poruch souvisejících se záněty, jako je artritida, lupus nebo dna. Vědci poukazují na to, že se zázvor osvědčuje i při léčbě diabetu a různých zánětů.

Zelený hrášek

Hrášek je tak trochu sacharid v převlečení, takže při vyšší konzumaci může mít negativní vliv na hladinu cukru v krvi. Na druhou stranu to však kompenzuje tím, že je plný vlákniny, takže podporuje trávení a zvyšuje podíl prospěšných bakterií ve střevech. Je přitom všeobecně známo, že právě střeva jsou druhým mozkem těla ovlivňujícím zdravotní i duševní chod organismu.

Chřest

Chřest coby typická zelenina jarních měsíců, bývá bohatý na vitaminy, minerály a vlákninu. Podporuje metabolické funkce, chrání před toxicitou a pečuje o játra.

Červené zelí

Červené zelí, které rostlo v pravěku ve Středozemí jako nevelký keřík, patří k zásobárnám antokyanů, tedy rostlinných sloučenin přezdívaných „vitaminy nové generace“. Mají přirozené protizánětlivé a protivirové účinky, podporují imunitní systém a zlepšují obranyschopnost organismu. Řekli byste to do nich?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat