Ochrana očí při běhání

Běhám, běháš, běháme... Jogging se stává národním sportem a k řadám běžců se připojuje stále více lidí. Jistě při tréninku dbáte na správnou techniku i rozcvičení – ale věnujete dostatečnou pozornost také svému zraku? Zvlášť pokud trpíte dioptrickou vadou, se vám možná hlavou honí spousta otázek, a navíc často slýcháte některé mýty, kterými je opředeno běhání s brýlemi a kontaktními čočkami. Zeptali jsme se proto odborníků, kolik pravdy je na těchto tvrzeních...

„Při běhání mohou být oči v ohrožení“

Pravda

Při dynamických outdoorových sportovních aktivitách, ke kterým patří i běh, je opravdu oko vystaveno mnohým rizikům. „Jedná se o rizika spojená s pobytem v přírodě – čili úrazy v podobě vniknutí cizího tělíska do oka, ať už je to hmyz, částečky prachu, větvičky ze stromů,“  vyjmenovává MUDr. Eva Jerhotová, lékařka Oční kliniky. Naštěstí jsou tyto úrazy většinou povrchové a s krátkou dobou hojení. Další riziko pak představují pylové alergie, které se projevují často v podobě řezání v očí, zarudnutí, otoku a silného slzení. V letním období mohou očím škodit rovněž sluneční paprsky.

„Ochranné brýle jsou potřeba jen u dlouhých běhů!“

Mýtus

Ochrana očí není závislá na délce tréninku či tepové frekvenci, ale na prostředí, kde běžec sportuje. „Při tréninku v místech s vyšším rizikem úrazu oka, například v lese, je určitě použití ochranných brýlí nutností,“ nabádá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky.

„K ochraně stačí dioptrické brýle“

Mýtus

„Klasické dioptrické brýle nejsou vhodné, neposkytují dostatečný výhled do stran a nechrání oči tak dobře jako brýle sportovní. V případě oční vady je lepší volit kombinaci kontaktních čoček a sportovních brýlí,“ doporučuje MUDr. Jerhotová. Běžecké brýle by měly být pohodlné, dobře sedět na obličeji a zakrývat celé oči a jejich okolí i ze strany, aby chránily bulvy také před větrem a vysycháním.

„I když mám oční vadu, běhat mohu bez brýlí nebo čoček“

Mýtus

Někteří lidé raději na běh dioptrické brýle sundávají, aby si je nerozbili, anebo je nahrazují běžeckými brýlemi – v takovém případě je ale zapotřebí si vzít kontaktní čočky. „Pokud člověk běhá bez patřičné korekce, tedy bez dioptrických brýlí nebo čoček, může docházet k rozvoji tzv. astenopických potíží, čili bolesti hlavy, únavě očí a rozmlžování. Běhání pak nenavodí dobrou náladu ale naopak třeba migrénu,“ upozorňuje MUDr. Jerhotová. Navíc můžete špatně vidět na překážky v cestě, výmoly a podobně, a v důsledku toho si přivodit úraz. Je však třeba dodat, že i kontaktní čočky mají svá úskalí. „Čočka může z oka při běhu vypadnout, můžete ji vyjmout při otírání potu, některým očím nemusí dělat dobře také mikroklima, když například běháte v posilovně na pásu,“ dodává Jerhotová.

„Při běhání za slunečného počasí je potřeba UV filtr“

Pravda

Při běhu během slunečního počasí je zapotřebí používat sluneční brýle s dostatečnou UV ochranou. Ty totiž slouží jako filtr škodlivého slunečního záření. „Oko je při běhu ohroženo v souvislosti s expozicí slunce, tedy škodlivému UV B záření. Proto jsou jako prevence vhodné speciální sportovní brýle – jednak chrání oči i ze strany a samozřejmě bývají vybaveny spolehlivým ochranným UV faktorem,“ říká MUDr. Jerhotová. UV záření může způsobit popálení tenké kůže v okolí oka, ale také zánět rohovky či spojivek. To se projevuje bolestí v očích, slezením, světloplachostí až neschopností otevřít oči. V případě těchto obtíží je nutná návštěva oftalmologa a následná léčba.

„Když svítí sluníčko, potřebuju mít při běhání hodně tmavé brýle“

Mýtus

Pokud běháte během dovolené po promenádě u moře, anebo na horách, kde je intenzivní sluneční záření, měl by být váš zrak chráněn brýlemi s nejvyšší ochranou UV 400. Nenechte se však mýlit, že tmavé sklo automaticky poskytuje vyšší ochranu – je to právě naopak! Úplně tmavá skla nejsou vhodná. Způsobují, že se zorničky rozšíří a pokud není UV filtr kvalitní, do oka proniká ještě více UV záření. Jestliže si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší nechat si změřit UV filtr ve specializované optice. Na outdoorové sportování jsou též vhodné samozabarvující (tzv. fotochromatická) skla, usnadňující přechody ze světla do stínu.

„Stékající pot může dráždit oči“

Pravda

Při běhu se člověk pocení ve tváři zkrátka nevyhne – a je pravda, že u citlivých očí mohou stékající potůčky dráždit spojivku. „Určitě je vhodné stékání potu do očí zabránit – jednak dráždí oči sám o sobě, za druhé funguje jako nosič případné mastnoty z krémů a samozřejmě i mechanických nečistot. Může tak způsobovat dráždění až ekzematózní změny víček,“ varuje MUDr. Jerhotová. Nositelům čoček může při otírání potu navíc čočka vypadnout. Pořiďte si proto sportovní čelenku, která bude pot absorbovat, anebo běžecký šátek či alespoň kšiltovku.

 „Při běhu mohou oči vysychat“

Pravda

Proudící vzduch může skutečně způsobit vysychání očí, stejně jako běh při vyšších teplotách. Platí to zejména u uživatelů kontaktních čoček s vyšším podílem vody. „Zde je vhodným řešením použití hydratačních kapek, které je možné aplikovat i při nasazených kontaktních čočkách,“ radí primářka Valešová.

„U některých očních vad není vhodné běhat“

Mýtus

Žádná oční onemocnění nejsou důvodem k omezení běhání či podobných sportovních aktivit. Ale... „U predisponovaných osob k vyšší srážlivosti krve může během extrémní fyzické zátěže zejména v horkém počasí dojít k cévnímu uzávěru sítnicových cév a poškození zraku,“ upozorňuje MUDr. Valešová. 






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat