Hormony bránící vašim dietním ambicím

Proč se zeštíhlující proces ani trochu nedaří? Možná je to vizitka hormonální vzpoury. A proti jakým nepřátelům že to stojíte? Válku vám zřejmě vyhlásil inzulin, kortizol nebo grelin!

Hormony nejsou vidět ani slyšet. Také si na ně nemůžeme sáhnout, a ujistit se tak o jejich existenci. Možná proto je tolik podceňujeme a nepřikládáme jim velký význam. Jenže to je chyba. Tyto sloučeniny jsou takovou šedou eminencí. Putují si napříč celým tělem, zatímco řídí průběh a vzájemnou koordinaci takřka všech reakcí, které v něm probíhají. Mohou tedy zasáhnout i do hubnutí, což ne vždycky bývá úplně dobře. Které konkrétní hormony mají na redukci váhy zásadní vliv?

S inzulinem je třeba vycházet

To, zda bude dieta ve všech směrech úspěšná, závisí hlavně na inzulinu. Ten hraje zásadní roli při regeneraci po cvičení, ukládání tuků i regulaci hladiny cukru. Nadbytečný příjem sacharidů vede ke zvýšení jeho hladiny, což shazování kil hodně znesnadňuje.

Nezahrávejte si s kortizolem

Kortizol patří mezi hormony vylučované při stresu. Pokud ho kvůli náročnému povolání můžete doslova rozdávat, nedivte se, že je cesta za štíhlými křivkami poněkud trnitá. Dle poznatků celé řady studií totiž zabraňuje spalování kalorií, a navíc podporuje chutě na sladké. Tedy kromě jiného, neboť přemíra kortizolu odporuje také silné imunitě, zatímco narušuje kognitivní funkce, potlačuje činnost štítné žlázy, způsobuje vznik zánětů a zpomaluje hojení. Jak ho udržet na uzdě? To je přece jasné, snažte se zbytečně nestresovat.

Na grelin platí sport

Další hormon, který vám může pěkně zatopit, je grelin. Jeho úroveň klesá pokaždé, když se najíte. To je totiž moment, v němž mozek dostane jasný signál, že jste nasycení. Jak jinak se to ale dá trochu oblafnout? Kromě kvalitního spánku je tajemstvím intenzivnější cvičení. Je prokázáno, že fyzická aktivita snižuje jeho úroveň. A méně grelinu znamená menší pocit hladu a celkově lepší prostředí pro odbourávání tuků. Když se budete držet této rovnice, ty menší kalhoty dřív či později opravdu oblečete. A tečka!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat