Pravidelný pohyb snižuje riziko diabetu

Výhody fyzické aktivity jsou už dlouho zřejmé. Ani tak se k ní nedokážete přinutit? Možná vás přesvědčí skutečnost, že kdo se třikrát týdně projde či proběhne, tomu se může vyhnout nejen nadváha, ale i nebezpečný diabetes.

Cukrovka je onemocnění, při kterém organismus není schopen dodávat dostatečné množství inzulinu. Kolik jedinců tímhle trpí? Statistiky jsou skutečně alarmující. Zatímco v roce 1985 bylo na světě přibližně 30 milionů diabetiků, v roce 2000 už se jejich počet odhadoval na 151 milionů. V současné době je podle dostupných údajů cukrovkářů přes 380 milionů, přičemž jen v České republice tvoří bezmála 8 procent populace. A to je dost.

Prevence, která může všechno změnit

Odborníci si dlouho lámali hlavu s tím, jak riziko této civilizační choroby zmírnit. Někteří vidí správnou cestu ve zdravé stravě, jiní v udržení optimální váhy nebo užívání přírodních prostředků, jako je například kurkuma. Jenže jsou i další možnosti. Nedávná anglická studie uskutečněná na Birminghamské univerzitě prokázala, že nejúčinnější prevencí je pravidelná fyzická aktivita, a to klidně i v mírném tempu.

Lenost jako zhouba

Do téměř dvacetiletého výzkumu bylo zapojeno 44 tisíc dospělých jedinců, kterým byla diagnostikována zvýšená glykemie nalačno, což je varovný signál pro diabetes 2. typu. Souběžně se zdravotním stavem experti zkoumali i to, jak respondenti tráví volný čas a zda se věnují nějakému sportu. Co odhalila závěrečná analýza?

Hýbejme se a buďme zdraví

Na základě nashromážděných poznatků se zjistilo, že vyšší úroveň pohybových aktivit skutečně hrozbu cukrovky odvrací, čehož byla jasným důkazem celá pětina monitorovaných subjektů. Lékaři si proto troufají tvrdit, že kdyby lidé alespoň třikrát týdně provozovali jogging, běh nebo i zcela obyčejnou delší chůzi, nebyla by statistika diabetických pacientů tak alarmující. Sluší se poznamenat, že cvičení přináší i jiná pozitiva, jež zahrnují regulaci škodlivého cholesterolu, zlepšení činnosti kardiovaskulárního systému nebo posílení kostí. O podpoře dobré nálady a štíhlých křivek ani nemluvě!






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat