Důležitá lékařská vyšetření pro ženu po čtyřicítce

Už jste byla na mamografu nebo testu, jež měří hladinu glukózy v krvi? Pokud jste oslavila čtyřicáté narozeniny, je nejvyšší čas!

Švýcarský lékař a psychoterapeut Carl Gustav Jung kdysi řekl, že skutečný život začíná až ve čtyřiceti, protože do té doby jsme si dělali jen průzkum. Ať už si o těchto slovech myslíte cokoli, pro dnešní odborníky je čtvrtá dekáda spíše období, kdy se začínají objevovat vážnější potíže se zdravím. Která vyšetření by pro klid v duši měla podstoupit každá žena?

Mamograf jako každoroční záležitost

Americká společnost pro kontrolu rakoviny nabádá příslušnice něžného pohlaví, aby si na mamografické vyšetření udělaly čas alespoň jednou ročně. Mamografie je v současné době jediná diagnostická metoda, která je schopna odhalit nádorové ložisko v prsu již od několika milimetrů, tedy v době, kdy není na dotek zjistitelné. Celé to funguje na principu měkkého rentgenového záření, jež se převádí na digitální obraz. Výsledek pak ihned posuzují dva lékaři, kteří si pacientku v případě nejednoznačného nálezu pozvou na další doplňující testy, jako je třeba ultrazvuk nebo biopsie.

Měření glukózy v krvi

I další doporučení pochází od amerických expertů, tentokrát jde však o riziko diabetu. Jen ve Spojených státech je během 365 dní diagnostikováno zhruba jeden a půl milionu nových pacientů, přičemž se více než polovina týká jedinců okolo čtyřicítky. Neléčená cukrovka může zvýšit pravděpodobnost dalších onemocnění, proto ji v žádném případě nelze podceňovat. Požádejte svého doktora o test zaměřený na glukózu v krvi, jenž by tuto chorobu mohl včas odhalit.

Zaměřeno na kosti

Věděli jste, že ženy jsou oproti mužům mnohem náchylnější k osteoporóze? Je to kvůli klesajícímu hormonu estrogenu, který kromě dalších úkolů chrání také kosti. Jeho úbytek způsobuje řídnutí kostní tkáně, což se časem projeví bolestmi zad, ztrátou tělesné výšky i sníženou pohyblivostí. Je proto důležité pravidelně absolvovat denzitometrické vyšetření, které prozradí, zda se osteoporóza náhohou nezačíná týkat i vás.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat