Špatná strava a stres jsou zkratkou k zánětu

Máte „zaděláno“ na chronický zánět? To záleží na tom, jak často se nervujete a jíte průmyslově zpracované potraviny. A jak s tím vším souvisí oběhový systém?

O zánětu se nehovoří zrovna v superlativech. To ale pořád ještě neznamená, že vždycky musí být špatný. Pokud je tělo napadeno nepřátelskými patogeny, právě on „stojí“ v první obranné linii, což se zpravidla projevuje zvýšenou teplotou, bolestí, otokem nebo zarudnutím. Tyto znaky vlastně signalizují, že je organismus ve fázi léčby a hojení. Jakmile je v systému všechno v pořádku, zánět samovolně mizí a vy ani nevíte, že jste ho měli. Ovšem aby se vše nezdálo pouze růžové – někdy se to může vymknout z ruky.

Výhoda se promění v nevýhodu

Přeroste-li tato obranná reakce v chronický problém, stává se destruktivní silou, která podporuje rozvoj rakoviny, duševních poruch, diabetu, kardiovaskulárních onemocnění, obezity a autoimunitních chorob. Co všechno může přispět k tomu, aby se přesně tohle stalo?

Špatně fungující oběhový systém

Hlavním úkolem krevního oběhu je transport živin, dýchacích plynů i hormonů, tudíž je jasné, že v zachování zdraví hraje klíčovou roli. Co když přestane správně fungovat? Pak se objevuje zapomnětlivost, nadměrné vypadávání vlasů, prudké výkyvy nálad i chlad v končetinách. Ovšem ani rozvoj chronického zánětu není žádnou výjimkou, tedy alespoň podle poznatků několika odborných studií.

Stres nešetří nikoho

K propuknutí jmenované patálie velkou měrou přispívá i stres. Hormony, které se při něm vylučují, mění chutě k jídlu, narušují spánek a odporují psychické pohodě. Když se všechno sečte, je to předzvěst velké zánětlivé katastrofy.

Ledacos lze přičíst nevhodné stravě 

Lékaři se netají tím, že jednou z hlavních příčin chronických zánětů je strava, ve které převládají cukry, tuky, lepek i chemické příměsi, jako jsou barviva, konzervační látky a zbytky pesticidů. Proto nás také tak často nabádají k tomu, abychom průmyslově zpracované potraviny nahradili kvalitními zdroji bílkovin, omega-3 mastných kyselin, probiotik, vitaminů, minerálů a antioxidantů. O důvod víc, proč se zaměřit na ovoce, zeleninu, tučné ryby, obiloviny a mléčné výrobky, nemyslíte?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat