Meditace snižuje riziko chorob srdce

Meditace může být skutečně klíčem k dlouhověkosti. Podle rozsáhlého výzkumu v USA je totiž prevencí vysokého krevního tlaku, diabetu, mrtvice a kornatění věnčitých cév srdce. Lidé pravidelně se věnující transcendentální meditaci mnohem méně trpí onemocněním oběhové soustavy.

„Věřím meditaci, může nám poskytnout pocit klidu, míru a omezit stres, což vede k zlepšení celkové emoční pohody,“ tvrdí jeden z autorů výzkumu doktor Chayakrit Krittanawong z Baylor College.

Jeho tým analyzoval celkový zdravotní stav u jednašedesáti tisíc Američanů. Když pak vztáhl výsledky k tomu, zda se lidé věnují pravidelné meditaci, vyšlo najevo, že meditující měli výrazně zdravější oběhovou soustavu. Nejpozitivněji se přitom meditace projevovala ve zdraví věnčitých cév srdce, snižuje tedy výrazně riziko infarktu. Osoby, které nikdy nemeditovaly, měly o téměř devadesát procent častěji vysoký krevní tlak.

Do analýzy přitom byly zahrnuty také největší rizikové faktory pro rozvoj onemocnění srdce a cév – věk, pohlaví, kouření a množství tuku. 

„Existuje mnoho typů meditace. Většina se zaměřuje na pozornost a přítomný okamžik. Meditace zlepšuje fyzické i psychické uvolnění,“ tvrdí doktor Krittanawong.

A jak ještě více podpořit zdraví srdce? Vsaďte na ty správné pohybové aktivity.

Chůze, ta svede divy

Chůze je přirozeným pohybem, nad kterým člověk nijak zvlášť nepřemýšlí. Málokoho by tedy napadlo, že dávat nohu před nohu může přinést tak famózní bonusy, až to bere dech. Odborníci na základě několika nezávislých studií téměř přísahají, že „špacír“ reguluje hladinu škodlivého cholesterolu, tudíž příznivě ovlivňuje celý kardiovaskulární systém. Procházky na čerstvém vzduchu zároveň zabraňují vzniku zánětů, posilují kosti a zlepšují náladu.

Ani plavání nezůstane bez odezvy

Ačkoli venku panuje tuhá zima, nikde není psáno, že musíte nechat ležet plavky hluboko v prádelníku. Vždyť existují veřejné bazény, kde se můžete smočit – kdykoli! Jakmile si hodíte pár temp, pořádně posílíte záda, břicho, hýždě, nohy i hrudník. Ovšem to není všechno. Poznatky amerického výzkumu publikované v magazínu American Journal of Cardiology sdělují, že plavání provozované třikrát týdně významně přispívá k normalizaci krevního tlaku, což srdci samozřejmě nesmírně prospívá. Nutno dodat, že dováděním v „mokrém živlu“ také spálíte opravdu hodně kalorií.

Jízda na kole. A s větrem o závod

Cyklistika přináší spoustu pozitiv, o kterých možná nemáte ani tušení. Nelze nezmínit, že je vhodná pro všechny ročníky i váhové kategorie, jelikož nezatěžuje klouby. I když má jezdec pocit, že pracují jenom nohy, zapojují se svaly celého těla, včetně toho srdečního, který si vyloženě libuje. Jízda na bicyklu také popožene línější metabolismus, zvýší odolnost vůči virózám a zlepší vytrvalost. Ze závěrů průzkumu provedeného Britskou lékařskou asociací dokonce vyplývá, že cyklistika snižuje riziko koronárních onemocnění srdce o celých 50 %. A to je celkem dost!






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat