Dlouhodobé udržení vysněné váhy nezaručí každá dieta

Všechny diety slibují, že ony jsou ty jediné pravé, se kterými zhubnete. Ze začátku se to tak může zdát, protože u mnoha z nich se kila ztrácejí rychle. Ale ne všechny vám zaručí, že si svoji vysněnou váhu udržíte dlouhodobě.

Diet, se kterými zhubnete rychle pár kilo, existuje hodně. Ale udržet si novou váhu i po dietě, je mnohem těžší než se krátkodobě vzdát nezdravých potravin.

Jak ukazuje studie z „Journal of the American Heart Association“, s jojo efektem nezískáte zpět jenom shozená kila, ale přihoďte si k nim i zvýšenou hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak. Pokud chcete tedy svoji váhu zredukovat zdravým způsobem a změnu stravovacích návyků si udržet dlouhodobě, měli byste zapomenout na všechny podivné a sporné diety.

Drastické diety

Drastické diety jsou založené na striktních změnách výživy. Doporučují například nejíst více než 1200 kalorií denně, a lákají tak na nerealistické sliby jako „zhubnete pět kilo za týden“. Jsou všechno možné – jen ne zdravé, protože jejich následkem budete trpět nedostatkem živin a ztrátou svalové hmoty. Tím se zpomalí vaše látková výměna a denní potřeba kalorií bude klesat a klesat. Pokud po dietě budete jíst zase více než předepsaný počet kalorií, usadí se vám v bocích často více kilogramů než před dietou.

Diety s vyloučením potravin

Pokud se na čas vzdáte tuků nebo sacharidů, sice zhubnete, ve skutečnosti to ale je jen voda, čeho jste se zbavili. Když vyloučíte celé skupiny potravin, seberete tělu i důležité živiny, a to s sebou přináší i vážná onemocnění. A kromě toho, vyloučit nějaké potraviny není z dlouhodobého hlediska správná metoda, kterou byste mohli dodržet roky. Kdo by se taky navždy vzdal těstovin, pečiva nebo másla? Jestliže netrpíte nějakou potravinovou nesnášenlivostí, není žádný důvod jakékoli zdravé potraviny nejíst.

Diety s náhražkami za hlavní jídla

Dietní koktejly mohou možná pomoci s omezením příjmu kalorií, ale z dlouhodobého hlediska je nesmysl jimi nahrazovat hlavní jídla. Tekutá strava totiž nedokáže lidské chutě uspokojit dlouhodobě, a rychle tak vzniká neodbytná touha po „opravdovém“ jídle. A navíc může být docela výzva držet se dietního plánu, když půjdete s kamarádkami na večeři.

Diety, u kterých nemusíte sportovat

Sliby, že už nebudete muset vkročit do fitka nebo uběhnout kolečko, zní lákavě. Pokud ale chcete žít zdravě a udržet si váhu roky, musíte nejdříve pochopit, že pohyb a zdravá strava jdou spolu ruku v ruce. Po třicítce se zpomaluje spalování, takže už nepotřebujete tolik kalorií jako třeba ve dvaceti. Takže pokud si chcete i nadále užívat dobrého jídla a občas zhřešit, musíte tělo udržovat ve formě sportem.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat