U dietních potravin je třeba být na pozoru

Každý, kdo se snaží pár kilo zhubnout, ví, že základem je zdravá strava a že je důležité dbát na správný výběr potravin. Ale je všechno opravdu tak, jak se na první pohled zdá?

Při zdravé stravě, tedy té, kterou je nutné dodržovat při shazování přebytečných kil, platí několik zásadních pravidel. Nejíst příliš tučné jídlo, nepřehánět to s cukry a sacharidy a zaměřit se raději na čerstvé výrobky a potraviny. Řeknete si, že s ovocem a zeleninou nemůžete šlápnout vedle. Jistě – ovoce a zelenina jsou samozřejmě nejzdravější. Ale někdy může být zdravé i to, které se pro dietu až tolik nehodí. A to může platit i pro jiné potraviny, které jste dosud považovali za „dietní“.

Avokádo

Avokádo je velmi oblíbená zelenina při držení diety. Je velmi zdravé, protože obsahuje hodně vitaminu E a C. K tomu podporuje avokádový olej produkci kolagenu a tím zlepšuje i pleť. Nicméně je tato zelenina velmi bohatá na nenasycené tuky, což z ní dělá kalorickou bombu. To ovšem neznamená, že byste se jich měli vzdát úplně. Jen jejich množství omezte na čtvrtku denně.

Nízkotučný jogurt

Je potřeba si hned na začátku uvědomit, že „nízkotučný“ neznamená „bez kalorií“. Mnoho nízkotučných jogurtů vás může lákat svým vysokým obsahem vápníku a bílkovin, ale často jsou plné cukru. Kupujte si raději nízkotučné přírodní jogurty (například řecký jogurt) bez umělých zvýrazňovačů chuti. Jezte ovšem vždy jen malé porce, a pokud máte jogurt raději sladší, oslaďte ho medem nebo ovocem.

Polévky

Tekuté potraviny nejsou nutně hned dietní. A tím máme na mysli především polévky, a to hlavně ty, které obsahují smetanu. Pokud si chcete udržet váhu a milujete polévky, zůstaňte raději u čistých vývarů nebo zeleninových polévek.

Sušené ovoce

Pro mnoho z nás platí sušené ovoce jako rychlý zdroj energie, který dokáže zahnat hlad. Jsou bohaté na vlákninu a živiny. Přesto byste je měli jíst jen opatrně. Jedna polévková lžíce sušeného ovoce totiž obsahuje 70 kalorií, to znamená, že stogramový sáček má asi 300 kalorií nebo více, pokud je ovoce doslazeno cukrem nebo medem. Pokud se nechcete sušeného ovoce vzdát, dejte si jen jednu lžíci ráno do müsli, ostatní jídla si oslaďte raději ovocem čerstvým.

Ořechy

Ořechy jsou skvělé, protože obsahují velké množství vitaminu E, železa, hořčíku a rostlinných bílkovin. Ovšem mají i velký podíl tuků, takže jsou i extrémně kalorické. Tak třeba 100 gramů makadamiových ořechů v sobě ukrývá 720 kalorií. V každém případě jsou tuky obsažené v ořeších definitivně ty „dobré“ tuky a podporují buněčnou funkci v těle. Jezte raději jen malé množství (neslaných a nesladkých) ořechů denně. Nejlepší variantou jsou mandle, slunečnicová a dýňová semínka.

Banány

Banány jsou velmi výživné a rychle dodají energii, když máte zrovna naspěch. Ale na ovoce jsou také velmi kalorické. Banán běžné velikosti má 120 kalorií, zatímco třeba jablko jen 40. Ve spoustě diet se dozvíte, že ovoce a zeleniny můžete sníst kolik chcete. U banánu doporučujeme raději jen jeden kus denně.   






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat