Konzumace velkého množství rýže zvyšuje riziko infarktu

Rýže je klíčovou plodinou pro výživu miliard lidí. Jenže tato rostlina vyžadující trvale bažinné podmínky, má tendenci akumulovat ve svých buňkách a pletivech arzen. To je toxický kov, který ve vyšších dávkách vážně poškozuje lidské orgány a může vyvolat i smrt. Osoby, které konzumují veliké množství rýže každý den, se sice neotráví přímo, ale riziko onemocnění srdce a cév je u nich výrazně vyšší.

Arzen poškozuje oběhovou soustavu. Podle britských kardiologů ve čtvrtině populace Spojeného království, která zkonzumuje nejvíce rýže za rok, umírá na choroby srdce a cév o šest procent více než ve čtvrtině populace, která konzumuje rýže nejméně.

Toxický kov arzen zvyšuje také riziko rakoviny a poškození jater. V půdě se vyskytuje ve stopovém množství přirozeně, ale do zemědělských produkcí se dostává také s hnojivy a postřiky. V oblastech pěstování rýže zvyšuje obsah arzenu ve vodě užívání pesticidů a hnojiv. Právě v bažinné vodě, v níž rýže roste, je arzenu více než v běžné ornici. Rýže má navíc tendenci tento kov v sobě hromadit.

„Lidé se nemusejí vyhýbat rýži zcela, protože člověku poskytuje řadu cenných živin, při střídmé konzumaci je riziko poškození arzenem téměř nulové. Nicméně je dobré zařadit do jídelníčku také jiné přílohy. A je rovněž dobré volit ty druhy rýže, které obsahují arzenu méně, třeba rýže basmati. Nebo produkci z ekologického zemědělství,“ uvedl autor profesor David Polya z University of Manchester.

A jaké jsou další nevýhody bílé rýže?

Riziko diabetu

Studie ukazují, že jedinci, kteří konzumují bílou rýži nejméně pětkrát týdně, mají o 20 % vyšší pravděpodobnost vzniku diabetu typu 2. Největší nevýhodou by v tomto případě mohlo být strmé zvýšení hladin glukózy v krvi. Bílá rýže má také vyšší glykemický index, což riziko diabetu taktéž zvyšuje. Studie dospěly k závěru, že nahrazení bílé rýže celozrnnými sacharidy (včetně hnědé rýže) může být jednou ze strategií snížení rizika tohoto onemocnění.

Metabolický syndrom

Korejská studie poukazuje na to, že příznivci bílé rýže mohou být vystaveni vyššímu riziku metabolického syndromu. To platí zejména v případě postmenopauzálních žen, které zároveň tíhnou k centrální obezitě. Některé vědecké práce zároveň varují, že se v rýžových otrubách hromadí arzén, což je těžký kov, který se přirozeně vyskytuje v životním prostředí. Jeho nadměrný příjem však může způsobit rakovinu.

Přírůstek hmotnosti

Ukázalo se, že jídelníček postavený převážně na bílé rýži zvyšuje míru obezity. Na druhou se stranu se tato potravina doporučuje při onemocnění žaludku nebo průjmech. To proto, že má nízký obsah vlákniny a pomáhá při zpevňování stolice. Obecně platí, že je snazší ji strávit, takže ji mají v oblibě hlavně pacienti s Crohnovou chorobou, zánětlivým onemocněním střev a ulcerózní kolitidou. S nízkým obsahem vlákniny se snižuje zátěž trávicího traktu a umožňuje jeho odpočinek a zotavení.

Podle odborníků tak platí, že bílá rýže není v omezeném množství špatná. Měla by se však konzumovat jednou za týden nebo dva.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat