Léky na bolest spíš škodí, než pomáhají

Britský Národní institut zdraví a zdokonalování lékařské péče vydal nové doporučení, aby se lidé vyhýbali paracetamolu, ibuprofenu a jiným lékům na bolest, pokud trpí chronickou bolestí. Tyto léky se používají k potlačování bolestí, zánětů a horečky. Podle britských expertů ale daleko více škodí než prospívají a neměly by být vůbec předepisovány pro dlouhodobé užívání. Výrobci léků se kvůli obavám z finančních ztrát bouří.

Jenže podle autorů paracetamol, ibuprofen a další léčiva při chronickém užívání více škodí, než prospívají. Ačkoli by měly nabízet pacientům úlevu, neexistují pro to důkazy. Polovina pacientů s chronickými bolestmi navíc trpí depresemi.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock loni varoval lékaře, aby nepředepisovali pacientům tolik léků na tišení bolestí, léků na spaní a antidepresiv. Jejich spotřeba neustále narůstá, ale neuvážené užívání může pacientům víc uškodit než prospět.

Podle australských vědců paracetamol a ibuprofen neulevují chronickou bolest zad. Prokázali to prý v rozsáhlém výzkumu a tvrdí, že žádný ze známých nesteroidních protizánětlivých léků nebyl dost účinný.

Proč hledat příčinu bolesti

„Bolest zad je hlavní příčinou nepohyblivosti na světě a je běžně léčena předepisováním léků s protizánětlivými účinky. Ale naše výsledky dokazují, že protizánětlivé léky poskytují ve skutečnosti jen velmi omezenou úlevu od bolesti. Sice sníží hladinu bolesti, ale jen velmi mírně a zřejmě ne v klinicky významné míře,“ tvrdí profesorka Manuela Ferreira z University of Sydney.

Problém podle profesorky Ferreira je, že u těchto léků není možné přehlížet vedlejší účinky. A když se zohlední skutečnost, jak lék škodí, ve srovnání s tím, jak pomáhá, pak tyto léky prohrávají.

„Když zohledníte vedlejší účinky, které jsou běžné, začne být jasné, že tyto léky nejsou odpovědí na úlevu bolesti u milionů lidí, kteří trpí vysilujícími obtížemi každý den,“ dodává doktorka Ferreira.

Dlouhodobé užívání obou léků má nepříznivý vliv na zdraví jater a oběhové soustavy. Některé studie dokonce hovoří o vyšším riziku rakoviny.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat