Pevný okruh známých prodlužuje život

Kúry, diety a detox – pro dlouhý život děláme denně hodně. Proč bychom se ale měli méně stresovat a svoji pozornost věnovat raději jiným aspektům? Vědci mají s ohledem na dlouhověkost nové poznatky.

Co je vlastně cílem našeho bytí? Většina teď asi odpoví, že je to šťastný, spokojený, naplněný a především dlouhý život. Samozřejmě, nakonec děláme všichni téměř všechno proto, abychom zůstali co možná nejdéle mladí a fit a dokázali se chránit před nemocemi a stářím. Ovšem teď přišli vědci s úplně novými poznatky – na naše zdraví a dlouhý věk mají vliv úplně jiné hodnoty.

Pár přátel stačí mít

Pozor! Předčasnou smrt dokáže až o 45 % snížit, pokud se budete soustředit na své přátele, sousedy a rodinu a vybudujete si pevný okruh známých. Být součástí společenství a být sociálně aktivní posiluje naše sebevědomí a zabraňuje pocitu osamělosti a trápení – a to jsou dva faktory, které zaručují dlouhý a šťastný život. Když se budete pravidelně stýkat s přáteli, vaše tělo bude vyplavovat hormony štěstí, které vám zase umožní dlouhověkost.

Ve dvou se to táhne lépe

Manželský svazek s sebou přináší spoustu povinností, ale také pár předností. Máte pochybnosti? Vdaní a ženatí vykazují nízké riziko onemocnění srdeční chorobou, rakovinou a alzheimerem. Protože manželé jsou jen zřídka sami, funguje jejich imunitní a nervový systém lépe.

Neprotáčejte oči v sloup

Kdo často otáčí oči v sloup, bude tlustý. Ano, čtete správně – sice k tomu nedojde hned, ale studie ukazují, že lidé, kteří během sporu často protáčejí oči, spálí méně kalorií, než kdyby to nedělali. A pokud byste tomu nevěřili, tak tady je vysvětlení – pokud se často na partnera zlobíte a hádáte se s ním, vylučujete ve větší míře hormon inzulin. To je hormon naší slinivky a má rozhodující funkci v těle – reguluje hladinu cukru v krvi. Při zvýšeném uvolňování hormonu je také zvýšený výskyt hladových ataků. A další minus – spotřeba energie klesá. Takže dohromady to není nejlepší výchozí situace pro plavkovou sezonu.

Koukni se mi do očí, mazlíčku

Kdo má psa, měl by se mu častěji dívat zhluboka do očí. Sice se nezmění v udatného prince, ale nechá vás vnitřně, a to v nejhlubším smyslu toho slova, rozkvést. Zvýší se totiž množství vylučovaného hormonu oxytocinu. To je mozkem produkovaný hormon, který hraje obrovskou roli především v párovém vztahu, orgasmech a mateřském poutu. Samozřejmě si nemusíte kvůli tomu hned kupovat psa – žádoucí vyplavení hormonu funguje, i když se díváte do očí svého milého.

Horká láska

Horké nápoje, především horká čokoláda, působí proti pocitům osamělosti a smutku. I pro tento fenomén mají vědci vysvětlení. Když si zahříváme ruce na skleničce nebo hrníčku a tím rozpalujeme celé tělo, vysíláme signál do insulárního laloku našeho mozku. Teplo signalizuje tělu z evolučního hlediska jistotu a nechává nás se uvolnit. 






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat