Antioxidanty nebojují jen proti toxinům

Antioxidanty působí proti volným radikálům a posilují imunitu. To jsou asi ty nejomílanější a nejznámější účinky, které se s nimi spojují. Škoda jen, že se víc nemluví o tom, že také zlepšují paměť! A co dalšího ještě umějí? Teď na podzim je budete potřebovat více než kdy dřív!

Jak název napovídá, antioxidanty jsou látky, které bojují proti potenciálně škodlivým oxidačním činidlům uvnitř živého organismu. Tato oxidační činidla, běžněji nazývaná volné radikály, jsou vlastně molekuly, k jejichž produkci dochází, když tělo rozkládá jídlo, nebo je vystaveno znečištění, toxinům a škodlivému záření jakéhokoli druhu.

Antioxidanty jsou přitom obsažené v bezinkách, borůvkách, ostružinách, hroznech či brokolici, ale také ve fazolích, skořici, bazalce, kurkumě, zeleném čaji nebo červeném víně. A umí toho rozhodně víc, než se o nich říká!

Snižují riziko mozkové mrtvice

Bylo zjištěno, že dostatečný příjem vitaminu C může snížit riziko mozkové mrtvice, a to až o 50 procent. Antioxidanty se tedy dají považovat za prevenci proti kardiovaskulárním potížím.

Zlepšují paměť

Antioxidační vitaminy a minerály, jako jsou vitaminy C a E, selen a zinek, fungují jako přírodní „antidepresiva“ se schopností zlepšovat paměť, zejména pokud jsou užívány v jejich nejvíce biologicky dostupných, organických formách. Vlastně je to tak, že většina onemocnění mozku je spojena s oxidačním poškozením, tak zvaným „oxidačním stresem“, kterému lze předcházet zvýšením příjmu antioxidantů.

Ulevují od artritidy

Protizánětlivé vlastnosti antioxidantů slibují úlevu od příznaků revmatoidní artritidy, která se projevuje bolestmi, tuhosti kloubů (obzvláště ráno) a otoky kloubů prstů na obou rukách. Spolu s tím je velmi běžná i únava, vyčerpání a mírná horečka.

Chrání zrak

Vyšší dávky antioxidantů (konkrétně vitaminy A, C a E plus lutein a zeaxanthin) oddalují makulární degeneraci (nejzávažnější onemocnění sítnice u starších lidí) a další problémy se zrakem.

Posilují imunitu

Antioxidanty, jako jsou vitaminy A, C, E a karotenoidy, posilují imunitní zdraví, přispívají ke zdravému stárnutí a poskytují úlevu při nachlazení a bronchiální infekci. Antioxidanty dál pomáhají s léčbou akné, zlepšují kvalitu spermií a jsou dobré pro ledviny i krásu. Jak to?

Starají se o kvalitu vlasů

Protože jsou vlasy pravidelně vystavovány slunečnímu záření a znečištění, bývají v kontaktu s volnými radikály. I ony tak potřebují sílu antioxidantů, jež chrání jemné vlasové folikuly a zabraňují vypadávání pramenů vinou oxidačního stresu. Máte jich dostatek?






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat