Nastal čas na protizánětlivé kloktání slané vody

Voda a sůl. V některých případech skutečně nic jiného nepotřebujete, neboť slaný roztok je léty prověřeným lékem na běžná onemocnění, jako je bolest v krku. Už jste ho zkoušeli?

Protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti vody se solí se často používají v boji proti infekcím horních cest dýchacích. Uvedené kloktadlo má taky páky na udržování zdraví v ústní dutině (1). A vůbec, seznam toho, co všechno umí, je poměrně pestrý. Zjistěte, jestli se hodí i na vaše trápení!

A zase ta bolest v krku

Kloktání a vypláchnutí úst slanou vodou zmírňuje bolest v krku způsobenou virovou nebo bakteriální infekcí, stejně jako alergickou reakcí. Kloktadlo vlastně funguje na stejném principu jako osmóza. Prostředí v krku se pro bakterie a viry stane nehostinné a roztok vyplaví všechny mikroby. A pozor, neoficiální důkazy naznačují, že slaná voda pomáhá neutralizovat i kyseliny v krku produkované nežádoucími bakteriemi, čímž obnovuje přirozenou hladinu pH a odstraňuje zápach z úst. Nutno uvést, že také ulevuje oteklým dásním (1).

Nachlazení a chřipka

Kloktadlo ze slané vody aplikované ideálně třikrát denně může pomoci snížit doprovodné projevy infekce horních cest dýchacích u chřipky a nachlazení. Funguje však dobře i při léčbě suchého kašle a zahlenění (2).

Zuby v ohrožení

Kdo by neznal ten nepříjemný stav, kdy se o slovo přihlásí bolest zubů? Ta přichází v důsledku hromadění hnisu ve středu zubu, ale také vinou bakteriální infekce. Slané kloktadlo od diskomfortu ulevuje, neboť právě sůl je přírodním dezinfekčním prostředkem, jež zároveň předchází zubnímu plaku a zánětu dásní (2).

Ve skutečnosti slaná voda obsahuje fluoridové minerály, které mohou zastavit nebo dokonce předcházet zubnímu kazu a zastávat funkci osobního strážce zubní skloviny. Z tohoto hlediska je vhodné kloktat teplou slanou vodu i několikrát týdně (3). Ale to pořád není všechno.

Kandidóza jako problém

Kandidóza je plísňová infekce způsobená kvasinkou Candida, jež se v ústech, krku a jícnu jednoduše přemnoží. To může vést k příznakům, jako jsou bílé skvrny na jazyku nebo bolest při polykání. Dobrou zprávou je, že sůl má antimikrobiální vlastnosti. Kloktání slaného roztoku patří ke slibným a účinným metodám, jak se kvasinky zbavit (3). Je třeba jen přidat půl lžičky stolní nebo mořské soli do šálku teplé vody. Zamíchejte, dokud se sůl úplně nerozpustí, a vodu kloktejte v zadní části krku. Následně ji vyplivněte.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16242593/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7528968/, (3) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5221345/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat