Kurkuma tlumí bolest při artritidě kolene

Kurkuma je součástí nejen asijské kuchyně, ale také asijské bylinné lékárničky už tisíce let. Jako přírodní látka s velmi silnými antioxidačními účinky se používá k tlumení zánětů, proti stárnutí i rakovině. Moderní věda v posledních letech uznává, že kurkumin, účinná látka tohoto koření, skutečně tyto schopnosti má. Ortopedové z Austrálie při experimentální léčbě prokázali, že kurkuma tlumí bolest při artritidě kolenního kloubu. Je účinnější než placebo.

Opomíjená kurkuma

Výhodou kurkumy je, že nemá žádné vedlejší nežádoucí účinky ani při dlouhodobém užívání a vysokých dávkách. Naopak, je to potravina velmi zdravá a její pravidelné a dlouhodobé užívání chrání také před rozvojem řady dalších civilizačních chorob a předčasným stárnutím.

Ortopedi z Tasmánie testovali kurkumu u pacientů s artritidou kolenního kloubu. Část užívala žlutý prášek, část placebo. Pacienti užívající kurkumu zaznamenali výrazné utlumení bolesti – to se nestalo u skupiny užívající placebo. Vyšetření kolenního kloubu ale neodhalilo žádné změny na fyzické úrovni. Kurkuma tedy artritidu neléčí, tlumí pouze bolest způsobenou poškozenými klouby.

„Protože neexistuje účinná léčba osteoartritidy a léky na tišení bolesti fungují velmi špatně, jsou tyto objevy velmi cenné a stojí za to je vzít v úvahu,“ tvrdí autoři z University of Tasmania, jejichž studii publikoval odborný časopis Annals of Internal Medicine.

Kurkuma je také jednou z hlavních složek koření kari.

A jaké jsou další přírodní prostředky na bolest kloubů?

Hřebíček

Hřebíček (Syzygium aromaticum) je stálezelený strom nacházející se na místech, jako je Indonésie. Má velké, lesklé listy a pupeny, které zrají do tmavě červené barvy. Nejvhodnější je ve formě esenciálního oleje, který se získává z listů a pupenů, i když strom má také aromatické květy. Uvedený olej mívá sladkou a kořeněnou vůni a vysoký obsah fenolového eugenolu, což mu dává analgetické a protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají při bolesti kloubů.

Skořice

Skořice (Cinnamomum zeylanicum) je další tropický strom vyskytující se v oblastech, jako je jižní Indie a Srí Lanka. Listy i kůra skořice se používají k extrakci vonného esenciálního oleje. Hlavní chemickou složkou esenciálního oleje ze skořicových listů jsou opět fenoly, jmenovitě eugenol. Esenciální olej ze skořicové kůry zase obsahuje vysokou složku cinnamaldehydu. Studie potvrdily, že tento éterický olej snižuje hladiny kyseliny močové. Zároveň však i on působí proti bolesti kloubů.

Esenciální olej z virginského cedrového dřeva

Jalovec viržinský (Juniperus virginiana) je jehličnatá dřevina z čeledi cypřišovité. Jedná se o vysoký strom s drobně šupinovitým olistěním a tmavě modrými, na povrchu ojíněnými plody. Vyskytuje se na rozsáhlém území ve východních oblastech Severní Ameriky. Esenciální olej z něj je dřevitý a sladký. Lokální aplikace na klouby snižuje zánět a je přínosem u bolesti kloubů, jako je artritida. Zkusíte ho? Pak buďte obezřetní. U všech esenciálních olejů existuje riziko, že způsobí podráždění pokožky, pokud jsou aplikovány přímo na klouby. Proto je řeďte nosnými oleji a používejte v malých množstvích.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat