Správný detox vypálí jedy z těla

Detox nám má pomoci zbavit tělo jedů, zhubnout a zvýšit svůj celkový dobrý pocit. Jak na správný detox, vám prozradíme.

Příliš jste jedli, pili nebo slavili? Jste unavení, vaše zažívání moc nefunguje a pleť také nemáte úplně čistou? Pak je čas načerpat detoxem extra porci energie! Při detoxu jde o kombinaci zdravé stravy a relaxace, aby se tělo mohlo zbavit jedovatých a škodlivých látek. Za normálních okolností s vyplavováním jedů pomáhají různé orgány – játra, ledviny, střevo a kůže. Příznivci detoxu se ale domnívají, že je potřeba tělu se zbavováním jedů pomoci (1).

Jak správně detoxikovat tělo 

Při detoxu se na nějaký čas kompletně vzdáváte potravin, které vaše tělo překyselují, jako například maso, sýry, bílá mouka, sladkosti, alkohol, káva, ale i zelený čaj. Místo toho se ve vašem jídelníčku objeví zdravé potraviny, které odkyselení organismu podporují. K tomu patří například ovoce a zelenina, klidně ve formě smoothie, brambory, ořechy a müsli. Základem při detoxu je velké množství tekutin – vody nebo bylinkového čaje. Na trhu najdete ale i speciální detoxikační produkty. V ideálním případě detoxikační kúra trvá mezi sedmi a 14 dny, ale možné je klidně si dopřát detoxikační víkend (2).

Tipy na perfektní den s detoxem

Citronová voda po probuzení

Citronová voda je dobrá vždycky – obzvlášť ale jako vlažný nápoj krátce po probuzení. Vitaminy, minerály a výživné látky citronu nastartují váš mozek a posílí imunitní systém (3).

Pravidelný pohyb

Díky pravidelnému pohybu a sportu podporujete látkovou výměnu. Vylučování potu přispívá k vylučování jedů kůží. Tedy aktivní tělesná činnost má až enormní detoxikační účinek a je mnohem účinnější než pocení v sauně (4). 

Brokolice jako silná zbraň

Brokolice obsahuje velké množství antioxidantů, enzymů a živin, které podporují trávicí systém. Díky tomu zvyšuje konzumace této zeleniny tvorbu substance I3C, které dokáže účinně bojovat proti rakovině, a tak riziko nádorových onemocnění snižuje (5).

Kartáčem jednou dokola

Čtvrtina všech jedovatých látek, které tělo zatěžují, každý den vyplaví náš největší orgán – kůže. A pokud si kůži budete masírovat, tento účinek jenom podpoříte. Protože čím lépe pracuje náš lymfatický systém, tím rychleji se tělo zbavuje jedů (6).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7310262/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103733/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557833/






Celkem 3 komentářů

jana kratochvílová
05.11.2022

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29
30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat