Zvětšená prostata vašeho partnera zvětšuje váš spánkový deficit

Převrací se, vrtí, pak stejně vstane a pár minut o něm nevíte. I když se snaží zůstat potichu, jeho noční návštěvy toalety se nedají přehlédnout – stejně jako to, že vás neustále budí ze spánku. Co se děje a jak vám oběma ulevit?

Noční močení může být způsobeno nadměrným příjmem tekutin, chronickými chorobami srdce a ledvin, ale i zvětšením prostaty. Odborníci jej nazývají jako nykturie, přičemž apelují, že postižený se probouzí dvakrát nebo třikrát během noci. (Pokud je to víckrát, jedná se o nykturii těžkou, závažnější.) Tento stav přitom snižuje kvalitu života jak muže, tak jeho partnerky.

Nedostatek spánku je totiž zdraví škodlivý a projevuje se na různých úrovních. Únava mění metabolické a kognitivní chování, negativně ovlivňuje psychický stav, výkonnost i soustředění. Jaké jsou možnosti nápravy?

Přírodní způsob, díky kterému se vyspíte

Podle studie, kterou publikoval akademický žurnál Medicine & Science in Sports & Exercise, mezi hlavní nápravné prostředky patří cvičení – zvlášť pokud se jedná o již zmíněnou zvětšenou prostatu. Ta může tlačit na močovou trubici, což způsobuje ono otravné nutkání na močení. Jenže i nadváha hraje zásadní roli.

Pot jako krev tuků

Konkrétně břišní obezita zvětšuje tlak na močový měchýř, takže právě kvůli ní se vy ani drahá polovička nevyspíte. Proto si obujte pohodlné boty a věnujte se nějaké párové aktivitě, při které je možné trochu se zapotit. Experti vám v první řadě nedoporučují nic jiného!

Když vědci z Loyolské univerzity v americkém Chicagu zkoumali 4710 mužů ve věku od 55 do 74 let, ukázalo se, že ti, kteří byli fyzicky aktivní jednu nebo více hodin každý týden, pravděpodobnost, výskyt a závažnost nykturie snížili o 13 až 34 procent. Tedy v porovnání s jedinci, jež necvičili. A pozor, i fyzická aktivita s nízkou až střední intenzitou se počítá.

Život bez auta

Proto jestli váš partner opouští společnou ložnici až podezřele často, upozorněte ho na možnost svižnější chůze. Pokud k ní však přidá i posilování pánevního dna a občasný kardio pohyb, zvýší svoje šance na zlepšení stavu, upevní kontrolu nad svým močovým měchýřem, zmírní erektilní dysfunkce a v neposlední řadě posílí chuť na sex. Výhody cvičení, ať už je jakékoli, jsou totiž obrovské, protože pohyb snižuje tukové zásoby, podporuje kvalitu spánku, krotí hladinu stresu a celkově zklidňuje po psychické stránce.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat