Správné používání elektrického kartáčku

Kdo si myslí, že elektrický kartáček zastane při čistění zubů polovinu práce, je na omylu. Tenhle skvělý pomocník vám dopomůže ke kvalitnější hygieně vašeho chrupu, ale bez práce to rozhodně není. Abyste totiž docílili kýženého efektu, je potřeba vědět, jak ho správně používat.

Nejde o rychlost

Většina lidí se pro koupi elektrického zubního kartáčku rozhodne, protože si myslí, že je čištění s ním rychlejší a za méně času odvedou stejnou práci, jako s kartáčkem manuálním. Jenže u elektrických modelů nejde o čas, nýbrž o efektivitu samotného čištění. S ním je totiž třeba čistit každý zub zvlášť, což při správném postupu zabere zhruba stejnou dobu. Elektrický kartáček však čistí mnohem důkladněji, než klasický, a v tom je celé kouzlo.

Správná technika

Aby elektrický kartáček vyčistil zuby skutečně dokonale, je potřeba na něj netlačit. Drhnutím byste akorát poškodili dáseň. Tělo přístroje byste neměli držet pevně v dlani, ale pouze konečky prstů, aby byla schopnost pohybu a vibrací co nejvíce přenášena k zubu. Kartáčkem je třeba pohybovat pomalu a nevynechat žádnou část chrupu.

Oscilační, nebo sonický?

Při výběru elektrického kartáčku nejčastěji narazíte na dva typy. Oscilační kartáčky se vyznačují malou, kulatou, speciálně tvarovanou hlavicí, která při jejím sepnutí rotuje. Oscilační kartáčky jsou častěji levnější, než následující, sonické.

Sonické kartáčky mají podlouhlou, speciálně tvarovanou hlavici, která je svým vzhledem velmi podobná klasickému manuálnímu kartáčku. Sonické kartáčky vykonávající tzv. sonický pohyb, kdy vibrace vycházející z kartáčku rozkmitají štětinky a spolu se slinami, vodou a pastou vytvoří suspenzi, která s pomocí kmitajících štětinek velmi důkladně odstraní plak. Tento typ kartáčku je zubními lékaři doporučován nejvíce, protože výsledný efekt je v porovnání se všemi ostatními kartáčky nejlepší.

A co děti?

Mnoho rodičů pořizuje elektrický kartáček dětem, aby předešli nesprávné technice čistění. Do jisté míry je to dobrá volba, je ale nutné jim správné použití kartáčku opravdu pečlivě ukázat. Všechny samohybné přístroje jsou pro děti lákadlem, a je tedy velmi pravděpodobné, že je bude čistění zubů s elektrickým kartáčkem mnohem více bavit. I tak by si každé dítě mělo osvojit i správnou techniku čištění s klasickým kartáčkem.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat