Přehnanou hygienou si narušujeme ochrannou bariéru kůže

Někteří tvrdí, že si bez každodenní sprchy neumějí představit život. Druzí jsou zase přesvědčení, že časté máčení ve vodě není našemu tělu nijak prospěšné. Jak je to tedy doopravdy?

Každý den se drhneme

V dnešní době je teplá voda v domácnosti naprostým standardem. Proto necítíme potřebu s ní šetřit a oddáváme se sprchování nebo koupeli každý den. Když k tomu navíc připočteme fakt, že se dnes lidé o poznání více snaží dbát na svůj vzhled, vzniká trend každodenního mytí. Někteří si dokonce dopřávají sprchu i několikrát denně. Jenže v tomhle mají lékaři jasno. Rozhodně nám to neprospívá.

Připravujeme se o ochrannou bariéru

Kůže produkuje maz, který slouží jako bariéra, která nás společně s mikroorganismy, které na kůži žijí, chrání před proniknutím bakterií a virů do těla. Kožní maz také udržuje naši pokožku vláčnou a pružnou. Častým mytím se připravujeme nejen o mikroskopické kamarády, kteří účinně hubí bacily, které v těle nechceme, ale také tím vysušujeme pokožku. Ta potom trpí na svědění, olupování a ekzémy.

Jak postupovat správně

Pokud se často potíte nebo pracujete v nepříliš čistém prostředí, asi se každodennímu sprchování nevyhnete. Rozhodně byste ale měli omezit používání sprchových gelů, které, společně s vodou, kůži ještě více vysušují. Pokud můžete, omezte se na použití mýdla pouze na podpaží a v intimních partiích, kde však používejte intimní mycí gely. Lékaři se však shodují, že pro naše tělo je ideální mýt se dvakrát týdně.

U rukou ale naopak přidejte!

Ačkoli mytí celého těla každý den lékaři nedoporučují, u rukou je to věc jiná. Na rukou totiž za den ulpí miliony bakterií, které se nejčastěji přes ústa dostávají do těla, kde škodí. Pravidelné mytí rukou by tedy mělo být samozřejmostí, ale i pro ně platí, že z nich smýváte ochrannou bariéru, proto byste měli používat hydratační kosmetiku na ruce, která pomůže kůži ochránit.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat