Nepodceňujte příznaky nedostatku vitaminu D

Nedostatek vitamínu D je záležitostí především chladnějších částí roku, kdy je slunečního svitu poskrovnu. Na podzim se tento deficit může projevit více než jindy. Jak poznat, že nám tento důležitý vitamin chybí a jak jej doplnit?

Proč je pro nás důležitý?

Vitamin D se stará o pevnost našich kostí, zdraví našich zubů, snižuje riziko některých druhů rakoviny a v neposlední řadě posiluje srdce a imunitní systém, kde se stará o likvidaci virů a bakterií a pomáhá tělu lépe se vypořádat s nemocemi. Také se podílí na redukci váhy, pokud o ni usilujeme. Máme-li vitaminu nedostatek, dříve či později se to projeví. Často však příznaky nejsou přisuzovány právě tomuto deficitu.

Oslabená imunita

Nedostatek vitaminu D oslabí imunitu člověka natolik, že se pak často potýká s virózami, angínami, opary nebo trpí tvorbou aft. Od podzimu do jara pak tráví pacienti toto období s kapesníkem u nosu a nevědí proč.

Neustálá únava

Lidé s nedostatkem D vitaminu jsou často unavení a spaví. S tím se pojí neustupující pocit chladu, bolesti žaludku, nebo dokonce zvýšený tlukot srdce. Máte-li občas dojem, že jste utahaný/á jako kotě, je vám zima a srdce máte až v krku, může to být jeden z příznaků.

Bolesti kloubů a svalů

Velmi častým projevem nedostatku „déčka“, jsou bolesti zad, kloubů, nohou, zubů ale také ztuhlost krční oblasti. Vitamin D reguluje množství vápníku a fosforu v těle, udržuje ve formě kosti, svaly a zuby. Když je ho málo, důsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Špatná nálada

Kdo by neměl špatnou náladu, když je pořád unavený, bolavý a často nemocný? Někdy však tento příznak přijde dříve, než ostatní. Vitamin D podporuje tvorbu serotoninu, který je zodpovědný za naši náladu. Když je málo „déčka“, je také málo serotoninu. To má za důsledek špatnou náladu, v horším případě i deprese.

Jak doplnit vitamin D?

Nejjednodušší je přijímat ho z přírody. Vystavování se slunečnímu svitu a konzumace potravin, které jsou jeho zdrojem, je to nejjednodušší řešení. Nachází se například v rybách, vnitřnostech, vejcích, droždí nebo houbách. Jeho tvorbu také můžete nastartovat občasnou návštěvou solária. Když ani to nepomůže, můžete vyzkoušet tablety nebo kapky, které doplní potřebné množství. U nich však buďte opatrní a držte se doporučeného dávkování.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat