Rozkvetlá předzahrádka na nás působí vyloženě antistresově

Britští experti provedli experiment, v němž prokázali, že upravená kvetoucí zahrádka může výrazně zlepšit kvalitu života obyvatel domu. Ačkoli se to jeví jako málo pravděpodobné, že by přidání kvetoucích rostlin před vchod domu mohlo mít tak zásadní vliv na psychiku, je to vědecky ověřený fakt. Změna předzahrádky ze zanedbaného trávníku s několika konifery v kvetoucí směs trvalek výrazně sníží hladinu stresového hormonu v krvi.

Vědci z Británie zjistili, že lidé mající kvetoucí a pestré předzahrádky mají po příchodu domů nižší hladinu nezdravého stresu. Tedy ve srovnání s těmi, kteří mají předzahrádky zanedbané, monotónní a bez kvetoucích rostlin. Aby si ověřili, zda na psychiku působí tak mocně skutečně květiny, změnili předzahrádky několika lidí s vysokou hladinou stresu. Přidali do nich ale jen několik málo pestrých cibulovin a letniček. Po změně u majitelů předzahrádek došlo k měřitelnému snížení míry stresu. Ta byla měřena hladinou stresového hormonu kortizolu v krvi před příchodem domů a po příchodu domů. A před změnou předzahrádky a po ní.

Experiment probíhal v Manchesteru a zapojili se do něj zahradníci z Královské zahradnické společnosti.

„Přinášíme další důkazy o vitální roli předzahrádky v psychologii člověka, o tom, jak je důležité sázet kvetoucí rostliny v předzahrádce i dalších zelených prostorech kolem obytných budov… Důkazy o tom, jak moc můžou rostliny omezit stres, jsou ohromující, protože z našeho výzkumu vyplývá, ze stačí velmi málo k tomu, aby došlo k tak velkému snížení hladiny stresového hormonu v krvi,“ tvrdí autoři z Royal Horticultural Society.

Jakým způsobem ovlivňuje zahradničení naše zdraví?

Dobrá nálada i menší riziko nemocí

Ze slunce, které na vás při okopávaní a plení čile svítí, načerpáte nemalé množství vitaminu D. Proč je to dobře? „Déčko“ prokazatelně zlepšuje náladu tím, že zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Serotonin je nazýván hormonem štěstí, a to z toho důvodu, že zažene chmury a přispívá k celkovému pocitu spokojenosti. Odborníci se nijak netají ani tím, že dostatek vitaminu D snižuje riziko cukrovky, srdečních onemocnění a dokonce i některých druhů rakoviny. Takže holínky a rukavice jsou vlastně na lékařský předpis!

Ochrana před duševními chorobami

Jistá americká studie z roku 2006 naznačuje, že zahradničení významně omezuje pravděpodobnost nejen demence, ale i dalších duševních poruch, jako jsou například deprese, bipolární poruchy, neurózy a fobie. Výzkumníci, kteří ji provedli, se po dlouholetém monitorování 3000 jedinců starších 60 let, domnívají, že ti, kteří se této činnosti věnují pravidelně, mají pevnější duševní zdraví a jsou o 50 % odolnější proti psychickým potížím. To není zrovna málo…

Efektivní cvičení, co pálí jednu kalorii za druhou

Ačkoli to na první pohled možná vypadá jednoduše, každý pěstitel bezpečně ví, že neustálé ohýbání, tahání plevele a používání různého náčiní je vcelku řehole. Napadlo vás někdy, že právě tohle je parádní aerobní cvičení, jež se dá využít při hubnutí? Aktivita prováděná se střední intenzitou v delším čase zvyšuje tepovou frekvenci a zlepšuje výkonnost kardiovaskulárního systému. Také reguluje cholesterol i krevní tlak a pochopitelně pomáhá spalovat kalorie. Kdo by to byl řekl, že péče o rajčata, saláty, papriky a květiny vlastně funguje jako posilovna!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat