Nadměrná konzumace fruktózy může uškodit

Fruktóza je zajímavý druh jednoduchého cukru. Vyskytuje se přirozeně v ovoci či medu a člověku velice chutná. Ale na rozdíl od glukózy ji buňky neumějí využívat přímo jako zdroj energie, své palivo. Nicméně fruktóza je stavebním prvkem tuků, tedy zásob na zimu. A protože je jí v přírodě nadbytek častěji v létě a na podzim, evoluce v mozku vypěstovala silnou touhu po tomto ovocném cukru. Aby ho lovci sběrači upřednostňovali, a rychle si tak před zimou vytvořili zásoby tuku. Dnes na to ale doplácíme. Máme možnost doslova se udávit fruktózou, což vede nejen k obezitě a diabetu typu 2, ale také k agresivnímu chování, hyperaktivitě a poruše pozornosti.

Podle vědců z University of Boulder totiž v mozku existuje nervová dráha, která po stimulaci fruktózou začne podporovat svého majitele ve snaze dělat si zásoby (na zimu) a ukládat si v těle tuk. Jenže během milionů let evoluce, kdy jsme byli lovci sběrači, se nepočítalo s nadbytkem fruktózy. A tak není zmíněná dráha kalibrována na situaci, kdy člověk sní fruktózy moc. Jakmile se tak stane, nervové dráhy se zblázní a začnou být hyperaktivní. A to se projeví v chování jedince, může vést k rozvoji poruchy pozornosti s hyperaktivitou, agresivity a dalších psychických problémů.

Ne/vhodné sladidlo

Fruktóza se dnes používá jako sladidlo v potravinářství, především při výrobě cukrovinek, ale je také ve všech slazených mléčných výrobcích. Je také polovinou molekuly sacharózy (řepného a třtinového cukru), druhou tvoří glukóza, takže při konzumaci řepného a třtinového cukru se fruktóza uvolňuje během štěpení molekuly sacharózy.

Lidé na Západě dnes konzumují asi čtyřicetinásobek fruktózy, který byl dostupný ve stravě před třemi sty let.

„Poruchy chování jsou běžné a často spojovány s obezitou a západním jídelníčkem… Fruktóza snížením energie v buňkách vyvolává touhu po shánění potravy, podobně jako při hladovění. Tato reakce stimuluje také k riskantnímu chování, impulzivitě, vyhledávání nového, rychlému rozhodování a dokonce agresivitě, aby si tělo zajistilo dostatek potravy a přežilo. Takže nadměrná aktivace této dráhy může vést k impulzivnímu chování,“ míní autor studie doktor Richard Johnson z University of Colorado.

Jídelníček bez fruktózy zrychlí metabolismus už po osmi dnech

Všechny slazené a ochucené mléčné výrobky, šťávy a limonády, cukrovinky a sladké pečivo obsahují spoustu fruktózy. Pokud chce člověk začít hubnout, musí se zbavit všech těchto potravin. Už po osmi dnech se jeho metabolismus zrychlí a on začne hubnout.

A po více než týdnu na dietě bez fruktózy se také výrazně zlepší hladina cholesterolu v krvi, sníží krevní tlak a zlepší hladina tuků v játrech.

„Odstraněním fruktózy z jídelníčku lze účinně předejít obezitě, vyléčit ztučnění jater a zlepšit diabetes 2. typu i bez léků,“ tvrdí profesor Jean-Marc Schwarz z Touro University v Kalifornii. Devadesát procent fruktózy přijaté se stravou míří do jater, kde se hned mění na tuk.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat