Dietní kola je pro srdce stejně zhoubná jako ta s cukrem

Vědci z pařížské Sorbonny tvrdí, že lidé konzumující dietní kolu místo té slazené cukrem se nijak nechrání před chorobami srdce a cév. Je to další negativní vlastnost tohoto nápoje, který také nesnižuje riziko diabetu a rakoviny. Naopak v obou případech je riziko při konzumaci tohoto nápoje vyšší než při konzumaci čisté vody. Nicméně pařížští vědci tvrdí, že konzumace perlivých limonád slazených umělými sladidly souvisí prokazatelně s vyšším rizikem rozvoje chorob oběhové soustavy. Stejně vysokým rizikem, jakému čelí konzumenti limonád slazených cukrem.

Zvýšený příjem sacharózy a fruktózy prokazatelně souvisí s obezitou, vyšší nemocností diabetem typu 2 a vyšší nemocností chorobami srdce a cév. Proto se věřilo, že náhrada nápojů s těmito sladidly za nápoje se sladidly umělými by mohla snížit riziko rozvoje těchto onemocnění. Ale není to pravda.

Riziko onemocnění chorobami srdce a cév je při konzumaci limonád slazených umělými sladily o dvacet procent vyšší než při pití čisté vody. To stejné platí pro srovnání konzumace limonád slazených cukrem a čistou vodou.

„Zvýšená konzumace nápojů slazených cukrem i slazených umělými sladidly souvisí se zvýšeným rizikem chorob oběhové soustavy, což naznačuje, že umělá sladila nejsou zdravější náhradou cukru,“ tvrdí autor studie doktor Eloi Chazelas ze Sorbonny.

Nebezpečí ve sklence

Riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny je u konzumentů těchto nápojů přitom o šestnáct procent vyšší než u osob, které takový nápoj nepijí vůbec.

Cesta k obezitě i bez kalorií

Podle klinických studií konzumace limonád s umělými sladidly souvisí s poškozením cévní stěny a chronickými záněty v oběhové soustavě. A konkrétně aspartam sice neobsahuje žádnou energii, ale zvyšuje chuť a zpomaluje pocit nasycení, takže lidé, kteří ho přijímají, se přejídají. Některým sladidlům jsou také přisuzovány karcinogenní účinky.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat