Obejmutí je nejlepší lék na stres

V dobách zákazu kontaktu a pravidel dodržování odstupu sílí naše touha po blízkosti, tělesném kontaktu, po obejmutí. Vědci zjistili, co se stane v lidském těle po 20vteřinovém obejmutí.

Když vás někdo obejme, tak v nejlepším případě pocítíte důvěru, náklonost, jistotu a útěchu. To je dobré pro vaši duši, ale i pro vaše tělo. Vědecké výzkumy ale ukazují, že může chránit i před nemocemi. Při obejmutí tělo začne vylučovat hormon štěstí – oxytocin, který má uklidňující účinek, pomáhá s odbouráváním stresu a posiluje mezilidské vztahy.

Šťastná za 20 vteřin

Podle jedné americké studie byla zvýšená hladina hormonu oxytocinu prokázána u párů už po 20 vteřinách objímání. Bohužel je obejmutí v době koronaviru pro mnoho lidí velmi obtížně dosažitelné, nebo dokonce zakázané.

Dovolená alternativa

Ti, kteří žijí sami, se ale uzdravujícího objímání nemusí vzdávat. Existují i jiné cesty, jak se cítit dobře. Na vysoké škole ve švédském Skövde zjistili pozitivní efekt i při mazlení s domácími mazlíčky. Ale dokonce i pomalé jídlo, které si dokonale užijete, může vaši hladinu oxytocinu zvýšit, jak se dále domnívají švédští vědci. A jako jednu z posledních možností doporučují psychologové objímání stromů.

Pravá, nebo levá

A jedna zajímavost na konec. Vědci z univerzity v Ocklenburgu zkoumali, zda emoční kontext objetí ovlivňuje i jeho provedení. A přišli na to, že pokud jsou ve hře hlubší city, objímá člověk svůj protějšek spíše levou paží. Levá polovina těla je řízená pravou hemisférou, která se podílí na zpracování pozitivních a negativních emocí.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat