Dobré důvody proč začít skládat puzzle

Puzzle většina dospělých považuje za hru pro děti, ale ruku na srdce, kdy jste naposledy viděli pětileté dítě, jak složilo „pětitisícovky“? Výrobci moc dobře vědí, proč vyrábějí puzzle o několikatisícových dílcích. Jsou určeny dospělým a důvodů, proč byste si měli nějaké pořídit, je hned několik. Výzkumy totiž dokazují, že i tak banální záležitost jako skládání puzzle dokáže udržet náš mozek i tělo v kondici do vysokého věku.

Mozek ve formě

Při skládání puzzle pracují obě hemisféry mozku současně. Levá hemisféra se stará o logický náhled na situaci před námi a snaží se najít řešení na základě analytických postupů. Naproti tomu pravá hemisféra pracuje spíše kreativně a zaměřuje se na tvary jednotlivých dílků, jejich barvy a zapojuje naši intuici. Pracují-li obě hemisféry současně, dochází ke stimulaci mozkových buněk, což vede k lepší koncentraci, schopnosti učit se, a prohloubení lidské paměti.

Pocit štěstí

S každým dílkem, kterému se podaří najít své místo, dochází k produkci dopaminu, což je hormon, který má za následek naši dobrou náladu. Skládání puzzle je tedy velmi uspokojivou činností, která vede k relaxaci a dobré psychické pohodě. Další výhodou je také fakt, že se při skládání člověk oprostí od myšlenek, které nám normálně běží hlavou celý den. Soustředí se pouze na obraz před sebou, což je vlastně určitý druh meditace.

Jemná motorika

Jednotlivé dílky skládanek jsou poměrně malé a vyžadují určitou zručnost, chceme-li s nimi jakkoli pracovat. Jsou tedy ideální hračkou pro lidi, kteří potřebují rehabilitovat po úrazech či chorobách, případně jen udržet jemnou motoriku v kondici. Pro starší osoby nebo naopak malé děti, které mají potíže s koordinací drobných pohybů, je tento druh zábavy více než vhodný.

Prevence nemocí

Podle tisíců vědeckých výzkumů má každá činnost, která zapojuje mozek na plné obrátky, příznivý vliv na naši fyzickou i psychickou kondici. Skládáním puzzle tedy předcházíte rozvoji duševního onemocnění, včetně ztráty paměti, demenci a dokonce i Alzheimerově chorobě.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat