Signály upozorňující na vysokou hladinu kortizolu

Dnešní doba je všechno, jen ne klidná. Jak na sobě poznáte, že se vás zmocňuje stres a s ním spojené zdravotní potíže? Vysoké hladiny stresového hormonu kortizolu se prozrazují několika způsoby. Nenechávejte je bez povšimnutí a vyrazte do boje s bazalkou nebo kurkumou!

Kortizol je steroidní hormon uvolňovaný nadledvinami. Obvykle máte v těle určité množství kortizolu, přičemž brzy ráno je jeho hladina nejvyšší, zatímco během spánku prudce klesá. Normální stav. Když jste však ve stresu, váš mozek vylučuje adrenokortikotropní hormon a spouští uvolňování extra porce kortizolu z nadledvin jako součást reakce „boj nebo uteč“. Pokud k tomu dochází až příliš často, vinou permanentního a dlouhodobého vypětí, není to dobře.

Časté nemoci i úbytek svalové hmoty

Imunitní systém ztrácí schopnost bránit se infekcím, proces stárnutí zrychluje, objevují se potíže se záněty, spánkem, přibýváním na váze (zejména v oblasti obličeje, břicha a hrudníku) i deprese. Nezřídka se o slovo přihlásí Cushingův syndrom, kterému se někdy říká hyperkorticismus.

Jedná se o endokrinní poruchu způsobenou zvýšenou hladinou kortizolu v krevním řečišti. Jako součást role, kterou kortizol hraje při stresové reakci, ovlivňuje také hladinu glukózy (cukru) v krvi. Když se vzbouří, postižení se, jako by toho nebylo málo, setkávají se ztrátou svalové hmoty, snadnou tvorbou modřin, erektilními dysfunkcemi nebo nepravidelnou menstruací.

Správa hladin kortizolu

Někdy k jediným způsobům, jak spravovat hladinu kortizolu, patří léky nebo chirurgický zákrok. Pokud je to váš případ, měl by vám poskytovatel zdravotní péče tyto možnosti nabídnout. U některých lidí však lze hladinu kortizolu zlepšit pomocí přírodních metod.

Doporučuje se pravidelné cvičení minimálně třikrát týdně, které díky vyplavování serotoninu, dopaminu a endorfinů přebytek kortizolu sníží. Pak je tu taky zdravá strava (protizánětlivá dieta). Svoji úlohu zároveň jednoznačně sehrávají relaxační aktivity (meditace, jóga a dechová cvičení), dobrý spánek neboli úprava biorytmů, absence alkoholu a tabákových výrobků plus emocionální podpora od rodiny a přátel.

Adaptogeny jako osobní strážci

Lidoví léčitelé souběžně s tím vyzdvihují i účinky adaptogenů proti stresu. Mezi ty patří bazalka posvátná, pupečník asijský, kurkuma dlouhá, horská pryskyřice nebo třeba chřest hroznovitý. Vše z tohoto seznamu lze sehnat v kapslích, které se pohodlně užívají každý den.






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat