Co se stane s tělem, když ujdete deset tisíc kroků denně

Chcete mít lepší paměť i nižší riziko osteoporózy? Nebo se konečně zbavit špatné nálady i nepříjemného syndromu suchého oka? Neseďte doma a jděte se projít na čerstvý vzduch!

Asi není odborník, který by výhody pěší turistiky vehementně popíral. Věděli jste, že právě ona je hned po běhu, rybaření a jízdě na kole čtvrtou nejoblíbenější venkovní aktivitou? Pokud se domníváte, že chůzí v přírodním prostředí se spalují jenom kalorie a tím to hasne, jste na omylu. Co všechno získáte tím, když denně zdoláte doporučovaných deset tisíc kroků, což odpovídá zhruba sedmi kilometrům?

Zrak jako ostříž

Pobyt venku, tedy mimo dosah televizních obrazovek a počítačových monitorů, je skutečným balzámem pro zrak. S každým pohledem do dálky se dle názoru lékařů uvolňují nitrooční svaly, které jsou zodpovědné za zaostřování a koordinaci očních pohybů. Čerstvý vzduch okysličí také rohovku a stabilizuje slzný film, což zase zmírní podráždění i syndrom suchého oka. Mimochodem, ten prý častěji postihuje ženy, a to zejména v období počátku menopauzy.

Lepší paměť i bystré myšlení

I pouhá hodinka turistiky zafunguje jako vzpruha kognitivních funkcí. Aerobní činnosti obecně totiž mají velmi pozitivní vliv na hipokampus –část mozku, na níž přímo závisí orientace a paměť. Pohyb zlepšuje plasticitu mozku, přičemž pomáhá vytvářet nové neurony i synaptické spoje. I proto vás při procházce může náhle napadnout řešení problému, nad kterým jste si dlouho lámali hlavu. Zvýšená srdeční frekvence navíc přispěje k prevenci duševních chorob.

Šťastnější nálada a žádná osteoporóza

Z hřejivých slunečních paprsků, které vám osvítí cestu i tělo, načerpáte vitamin D. Ten organismus využije k výrobě neurotransmiteru serotoninu, který navozuje dobrou náladu a tlumí stres. Zmíněný vitamin rovněž usnadňuje vstřebávání vápníku, proto se dává do souvislosti s prevencí osteoporózy. Jeho optimální hladiny taktéž podporují úbytek tukových zásob. Tedy alespoň podle závěrů americké studie uskutečněné na Minnesotské univerzitě. Ještě pořád se vám nechce vyrazit ven? Přece se o tyto zajímavé přednosti nepřipravíte!






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Těstovinová sekaná s masem

(3 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat