České domácnosti změnil home office v několika směrech

Jedním z nejčastěji skloňovaných slovních spojení se od začátku koronakrize určitě stalo „home office“, tedy práce z domova. Pro mnoho lidí zásadní změna zasáhla nejen do zažitých pracovních zvyklostí, ale ovlivnila spoustu zdánlivě nesouvisejících věcí v běžné domácnosti. Co z toho platí i u vás?

Více i méně spánku

Tím, že nemusíme dojíždět do práce, jsme ušetřili spoustu času. U některých lidí může jít třeba i o víc než dvě hodiny denně. Ráno teď mnozí z nás využívají k delšímu spánku, což má nepochybně pozitivní vliv na naše zdraví. To zase zpětně ovlivňuje i naše pracovní výkony. Je jasné, že dobře vyspalý člověk je mnohem výkonnější a pro svého zaměstnavatele přínosnější. A totéž by se vlastně dalo říci i o rodině – tatínkové a maminky mají na sebe i na své děti přeci jen o něco více času, který nemusí trávit v autobusu, tramvaji, metru nebo vlaku. Jenže nemusí tomu tak být vždycky – u řady lidí došlo během pandemie naopak ke zhoršení kvality spánku. „Vidím sám na svých pacientech, že velká číst z nich má horší spaní a potvrzují mi to i kolegové. Přičítáme to většímu stresu, kterému v době pandemie čelíme,“ říká docent Martin Matoulek ze 3. interní klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Bohužel, řada z nás únavu, která z nedostatku spánku pochází, doslova ‚zajídá',“ doplňuje docent Matoulek.

Méně cukrovinek, více kávy

Například nákupy cukrovinek ale ovlivňuje práce z domova i jinak. Pokud lidé nejezdí do práce, mají tendenci také více nákupů pořizovat ve velkém a přes internet. To znamená, že ubývá nepromyšlených a malých nákupů a také věnujeme menší pozornost třeba přípravě svačin. „Omezení společenských styků způsobilo mimo jiné to, že jsme kupovali méně výrobků, které jsou vhodné jako dárek nebo malá pozornost,“ vysvětluje Robert Kičina, manažer pro korporátní komunikaci společnosti Nestlé. V době koronavirových vln ale firma zaznamenala zvýšenou nákupní aktivitu v jiné oblasti: „Kombinace práce z domova a uzavření kaváren přispěla k nákupům kávovarů, zvýšené prodeje jsme zaregistrovali také u zrnkové kávy či kávy v kapslích,“ dodává Robert Kičina.

Změna přináší peníze

Dlouhodobé pobyty na home office přinesly poměrně razantní nárůst spotřeby energií v domácnostech. Když jsme doma, více svítíme, topíme a používáme energeticky náročné spotřebiče. „Pokud vezmeme čtyřčlennou rodinu, kde rodiče pracují z domova a alespoň jedno z dětí je na distanční výuce, relativní nárůst spotřeby je nejvyšší v bytech, až o 38 %. V rodinných domcích se bude pohybovat kolem 28 %,“ uvádí obchodní ředitel společnosti Bohemia Energy Libor Holub. To sebou samozřejmě nese vyšší účty za elektřinu a plyn na jedné straně, na druhé se při větším objemu spotřebované energie také více vyplatí úspory. „Od propuknutí koronaviru jsme zaznamenali zvýšený zájem o energetické poradenství a možnosti, jak ušetřit. Nejjednodušším způsobem je změna dodavatele. Pokud ji provede třeba naše modelová domácnost z rodinného domku, které elektřinou i topí, ušetří v dnešní době odchodem od dominantního dodavatele energií za rok ještě o nějakých 1 500 korun navíc oproti úspoře v době před pandemií. I ta už přitom činila až několik tisíc korun ročně,“ zdůrazňuje Libor Holub.

Krásné nové stroje

V situaci, kdy velká část z nás odešla ze dne na den na home office, objevila se na straně zaměstnavatelů potřeba zajistit vhodné podmínky pro bezproblémovou práci odkudkoliv tak, aby firmy a instituce neztratily produktivitu a přehled o tom, co se u nich děje. Výrobci kancelářské techniky proto zaznamenali zvýšený zájem o stroje, které zvládají kopírování, tisk a skenování, díky nimž si lidé mohou doma tisknout třeba i fotografie. „V loňském roce jsme zaznamenali nárůst prodejů přenosných inkoustových tiskáren o 11 %. Masivní přechod na home office urychlil proces digitalizace a automatizace, který začal již před lety. O řadu služeb z této oblasti, které jsme nabízeli již dříve, jsme v době pandemie zaznamenali zvýšený zájem,“ vypočítává Eva Kučmášová, ředitelka komunikace společnosti Canon ve střední Evropě.

Virus postihl vážné úrazy

Změna v každodenním fungování mnoha z nás se odrazila i ve statistikách pojišťoven. Poklesl totiž počet úrazů, které dle dlouhodobých čísel asi v pětině případů vznikají při práci nebo při dopravě do zaměstnání. „Celkově jsme loni zaznamenali pokles četnosti úrazů zhruba o desetinu. Citelný to bylo u opravdu vážných úrazů, což přikládáme i výraznému omezení aktivit v letní a zejména zimní turistické sezoně,“ shrnuje Michal Korejs z NN Životní pojišťovny.

Pojišťovně její klienti hlásili spíše menší úrazy. „Více drobných úrazů se ale stalo v domácnosti. Od českých „kutilů“ bylo nahlášeno hodně řezných ran a zlomenin (hlavně prstů horních končetin). Zvýšenou úrazovost jsme zaznamenali i při práci na zahradách, kde v loňském roce lidé trávili většinou své dovolené. Šlo o pády z žebříku, řezná poranění pilami nebo nůžkami či poranění oka o větev,“ upřesňuje šéf produktového oddělení NN Životní pojišťovny. U ostatních škod jsou statistiky poměrně stabilní a celosvětová pandemie je příliš nezasáhla.

Na hlášených pojistných událostech se ale podepsal i nedostatek pohybu a práce v ergonomicky nevhodných domácích podmínkách. „Častěji byly hlášeny bolesti určitých partií pohybového aparátu – zad, ramen, nohou a podobně,“ uzavírá Michal Korejs.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat