Na vině kožních potíží může být i psychika

Zažíváte v životě příliš stresu? Tíží vás úzkostné myšlenky? To není dobře, protože s vaší náladou přímo souvisí i kvalita pokožky. Spokojený člověk si prý na akné a ekzémy jen málokdy stěžuje!

Když vyroste rudý pupínek, samozřejmě to nepotěší. Také ihned zahajujete protiútok? Možná se ho snažíte vymáčknout nebo zlikvidovat pomocí pleťové čisticí masky. Třeba si slibujete, že ze stravy vyloučíte nezdravé potraviny a budete se o pleť více starat, aby se další nepřítel už neobjevil. Jenže přesně tohle se přes veškerá opatření stane. Jak to? Zřejmě to není o prevenci, ale o psychice.

Bolavá duše jako nepřítel krásy

„Lidé o spojení mezi myslí a tělem vědí již stovky tisíc let. Nyní tyto souvislosti jen znovu objevujeme, a to prostřednictvím psychodermatologie,“ vysvětluje certifikovaný kanadský dermatolog Mark Kirchhof. Tento obor vychází ze zjištění, že lidé, kteří trpí nějakým kožním onemocněním, zpravidla bývají sužováni i depresemi, úzkostmi a dalšími psychiatrickými komorbiditami. Jakmile však začínají léčit pokožku, zlepší se i jejich duševní zdraví. Ale funguje to i obráceně? Nabízí se tedy otázka – pokud zapracujete na vyrovnanosti své psychiky, dočkáte se i kvalitní pokožky bez vad a nedokonalostí?

Všechno je v hlavě

„Splíny, stres i tíživé myšlenky negativně působí na endokrinní systém, což zase zvyšuje náchylnost k akné, psoriáze, ekzémům, lupence, oparům i nadměrnému pocení. Stále častěji se ukazuje, že léky, které využíváme v psychiatrii, v podstatě pomáhají i v dermatologii. Domnívám se, že tato souvislost by se měla dostat do širšího povědomí veřejnosti,“ myslí si výše jmenovaný odborník. Ovšem pozor, nejen léky je možné psychiku povzbudit. Čím zmírnit stres a hodit se do pohody, aby člověk i zkrásněl?

Osvědčené metody, které nezklamou

Duševní harmonii příznivě ovlivňuje pravidelná fyzická aktivita, která stimuluje produkci šťastných hormonů. Zázraky dokáže i meditace, kvalitní spánek, otužování a správný jídelníček. Mezi potraviny zlepšující náladu patří tučné ryby, hořká čokoláda, banány, ovesné vločky, luštěniny, ořechy a nejrůznější druhy semínek. Připište si je na nákupní seznam, ať vás pohled do zrcadla jen těší!






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat