Koupel ve vaně odplaví stres i zánět

Jste pod tlakem? Trápí vás zánět či nějaké to kilo navíc? To jsou hned tři pádné důvody, proč si napustit vanu!

Rok a půl. Přesně tolik času v celém svém životě strávíme v koupelně, spočítali vědci. Není to ale nějak málo? Vždyť koupání má kromě obecně hygienického významu i terapeutický vliv. Co všechno se dá ve vaně vlastně „rozpustit“?

Stres není voděodolný

Stres se nevyhýbá asi nikomu. A v dnešní „nenormální“ pandemické době obzvlášť. Pod tíhou obav a nejistoty tak mnozí, byť zcela pochopitelně, zapomínají na jednu důležitou věc – relaxaci. Ta odbourává úzkost, přispívá k dobré náladě a posiluje imunitu. Dokáže však zmírnit i bolest, uvolnit napjaté svaly a dodat energii. Také zlepšuje pracovní produktivitu, zpomaluje stárnutí a celkově regeneruje organismus. Říkáte si, kde na ni vzít čas a nekrást? To záleží na tom, zda si v harmonogramu najdete pár volných minut.

„Když jste ve vaně, ve své podstatě ani nemůžete dělat nic jiného, než ležet a být v naprostém klidu. Koupel tedy nevyčistí jenom tělo, ale i mysl, což je pro psychickou a emoční rovnováhu asi nejdůležitější,“ vysvětluje americká certifikovaná terapeutka Jessie Violet Larson, která upozorňuje na určité zásady. Podle ní by odpočinková lázeň měla trvat maximálně půl hodiny. Ideální teplota vody se pak prý pohybuje mezi 36 až 38 stupni. Co dalšího ze sebe můžete smýt?

Léčba zánětu i způsob hubnutí

I když je zánět nutnou a přirozenou obranou organismu, všechna jeho pozitiva mizí v momentě, kdy přeroste v chronickou záležitost. Jeho dlouhodobým vlivem totiž narůstá riziko mnoha onemocnění, a to včetně rakoviny a diabetu. A teď si představte, že protiútok můžete zahájit právě mezi kachličky. Americký výzkum z roku 2018, o němž širokou veřejnost informoval magazín Journal of Applied Physiology, prokázal, že pobyt ve vaně k útlumu zánětů hodně přispívá. A zajímavá informace na závěr – za tu půl půlhodinu v horké lázni tělo spálí něco kolem 60 kalorií. Tedy alespoň podle britských vědců z Loughborough University. Že by se koupáním dalo i hubnout? Už to tak vypadá…

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat