Úspěch při zkoušce začíná už den před ní

Zkouškové patří podle mého názoru pro studenty mezi jedno z psychicky nejnáročnějších období v roce. Vím, o čem mluvím a proto bych se s vámi chtěla podělit o pár rad, co dělat před a v den zkoušky, abyste byli úspěšní.

Co dělat den před zkouškou?

Vymyslete si strategii

Jednoduše řečeno, udělejte si plán, protože správně strukturovaný a splnitelný plán je podle mě 50 % úspěchu. Pokud si budeš vše plánovat, vyhneš se přeskakování z jedné činnosti na druhou a budeš mít přehled. Nejlepší je vytvořit si  „To do list” se všemi činnostmi, které bys dneska chtěl/a stihnout a sestav si ho podle priorit a nezapomeň si také naplánovat odpočinek.

Nezapomeň na pauzy od učení

Začít brzy ráno a učit se celé dopoledne bez přestávky může tvou mozkovou kapacitu vyčerpat, takže odpoledne nebudeš schopná pokračovat. Vyzkoušej na YT videa  „study with me“, v těchto videích můžeš poslouchat např. déšť a po 50 minutách ti vždy zazvoní gong s 10minutovou přestávkou.

Relaxuj

Den před zkouškou je dobré prokládat nějakým odpočinkem, zkus si zajít třeba na procházku vyčistit si hlavu, určitě ti to pomůže se lépe uvolnit.

Dostatečná hydratace a kvalitní strava

Dehydratace může zhoršovat pozornost, ale i krátkodobou a dlouhodobou paměť. Proto si k učení nachystej větší lahev s vodou a přes den pravidelně doplňuj tekutiny. A i v den zkoušky měj u sebe láhev s vodou. Stejně tak jako v běžné dny, i den před zkouškou poskytni svému tělu palivo ve formě kvalitní stravy.

Spánek !

Kvalitní spánek je spojován s dlouhodobou pamětí, dobrou koncentrací a pozorností. Takže dodržuj večerní rutinu, vyhni se modrému světlu z obrazovek, zatemni si místnost a  těsně před spaním a omez příjem těžkých jídel a kofeinu ve večerních hodinách, ať je Tvůj spánek co nejkvalitnější.

Co dělat v den zkoušky?

Kvalitní snídaně

Snídat je základ. To ale neplatí pro někoho, kdo celý život nesnídal a takto mu to prostě vyhovuje a prospívá. Vliv vynechání nebo zařazení snídaně na akademické výsledky byl podroben řadě studií. Ve většině případů se zařazení snídaně pojilo s větší úspěšností u zkoušky. Nezapomeň na dostatek bílkovin, komplexní sacharidy a zvol adekvátní zdroje tuku.

Opakování

V den zkoušky si už moc nezamotávej hlavu novými poznatky z učiva. Raději si jen zopakuj a znovu přečti vše, co jsi se naučil/a. 

To, jak strávíš den před zkouškou a následující ráno, může ovlivnit tvoje naladění na zkoušku a celkový úspěch.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat